Vprašanja - Bolezni in nadlogeAli je Boom efekt primeren za zatiranje robinije (akacije)?

VPRAŠANJE:

Ali lahko uničim akacijo z Boom efektom?

(Jasmina)


ODGOVOR:

Robinija (Robinia pseudoacacia), v širši javnosti napačno poznan kot akacija, je zelo agresivna vrsta, ki jo je težko iztrebiti. Na Primorskem povzroča teževe v gozdovih, agresivno pa se širi tudi v drugih delih Slovenije.

Če jo posadimo v vrtu, ali pa se vanj zasadi sama, največjo težavo povzročajo poganjki iz korenin. Zelo težko jo je zatreti, saj, ko odstranimo matično rastlino, zelo intenzivno odženejo nove iz korenin.

Najučinkoviteje je, da jeseni vse rastline požagamo, štore pa premažemo z ustreznim herbicidom. Rastlina bo herbicid potegnila v koreninski sistem in zaradi tega propadla. Če se spomladi pojavijo novi poganjki, postopek ponavljamo, dokler robinije povsem ne uničimo.

Pinus, proizvajalec Boom efekta, posebej ne navaja, da je sredstvo učinkovito tudi za zatiranje robinije, navaja pa, da je primeren za zatiranje poganjkov iz štorov in korenin listavcev. Predvidevam, da je učinkovit tudi za robinijo.

Boom efekt razredčite na 15 % raztopino (150 ml sredstva na liter vode). Z raztopino namažite štor in ostanke porezanih poganjkov, ki gledajo iz zemlje.

19.10.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog