Vprašanja - Bolezni in nadlogeZakaj se sušijo ciprese?

VPRAŠANJE:

Imam cipreso, ki je stara več kot 15 let. Dosegla je višino cca 8 metrov Sedaj pa je se je začela sušiti v notranjosti in odmetava vršičke. Imam več podobnih rastlin v okolici in se vse obnašajo enako. Prosim za nasvet .

(Levak)


ODGOVOR:

Vzrokov za sušenje cipres je več, zato brez ogleda ni mogoče podati ustreznega nasveta.

Če so na cipresah, kjer se sušijo, vidne tanke nitke, gre za predilno pršico iglavcev. Zatiramo jo s škropljenjem. Za nasvet, katero sredstvo izbrati, se obrnite na lokalno vrtnarijo ali prodajalno fitofarmacevtskih sredstev, kjer vam bodo ustrezno svetovali.

Druga možnost je, da so ciprese napadle uši. Tudi v tem primeru si lahko pomagate z ustreznim insekticidom.

Če je na dnu debla opaziti pasove mrtvega lubja, vidni deli korenin pa so mrtvi, gre za napad glive, ki pa ga ni mogoče ustaviti in bodo ciprese propadle.

Sušenje in odmiranje vejic pri cipresah lahko povzročijo tudi različni okoljski dejavniki, ki pa jih je težko ugotoviti. Če ciprese rastejo v bližini ceste, ki jo pozimi solijo, je lahko vzrok za propadanje sol v zemlji.

28.10.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

Flormart

26.09.2019 - 28.09.2019 Mednarodna krajinska arhitektura in zelena infrastruktura.

Jesenski sejem Komenda 2019

04.10.2019 - 06.10.2019 Kmetijsko obrtni sejem.

Anketa

Moja hiša potrebuje