Vprašanja - Vrt in okolicaKdaj naj posadim gladijole, da bodo cvetele po 20. oktobru?

VPRAŠANJE:

Kdaj lahko sadim gladijole, da bodo cvetele nekje od 20. oktobra dalje in ali so lahko na prostem ali v topli gredi da bodo cvetele v omenjenem obdobju?

(Andreja)


ODGOVOR:

Gladijole so lepe vrtne rastline, ki so priljubljene zaradi razkošnih cvetov. Ti se odpirajo čez poletje vse do mraza in lepšajo videz vsakega vrta. Navadno jih sadimo aprila in maja, pred tem pa čebulice razkužimo proti škodljivi hržici, ki lahko zelo skvari videz cvetočih rastlin. Za kasnejše cvetenje jih posadite konec maja in v prvi polovici junija, do takrat pa naj bodo shranjene v temnem in hladnem prostoru. Na prostem jih ne morete imeti, ker bodo odgnale in cvetele pred želenim časom, prav tako pa vam topla greda glede tega ne bo v pomoč. Pomembno je torej čim kasnejše sajenje in zadrževanje rasti čebulic, ki jih morate imeti shranjene v ustreznem prostoru do sajenja. Najbolje jih je saditi v 14 dnevnih razmikih in v skupine, posebno za cvetenje v jesenskem času pa jim postavite tudi ustrezno oporo. Zaradi pogostejšega jesenskega deževja lahko namreč hitro poležejo in izgubijo svojo značilno obliko, verjetnejše pa so tudi okužbe s škodljivimi boleznimi.

Robert Mabič

15.04.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog