Vodič

Lega in klimatski pasovi rastišča trajnic

Lega rastišča trajnic je eden od pomembnih faktorje izbire pravih trajnic. Zajema kar nekaj komponent,vezanih na širše okolje in ne samo zemljo, v kateri trajnice rastejo, in na zrak, v katerem imajo nadzemne dele. 

Glede na osvetljenost lege je rastišče lahko:

  • na polnem soncu - osončeno večji del dneva, zlasti pa tudi popoldne, ko je sonce najbolj vroče;
  • v polsenci - tam, kjer sonce sije le v jutranjih urah ali morda še dopoldanskih in tam, kjer sonce prodira do tal skozi redke drevesne krošnje;
  • v gosti senci - tam, kjer sonce nikoli ne posije, imajo pa rastline difuzno svetlobo.

Razporeditev osvetljenosti skozi letne čase je tudi pomembna pri izbiri trajnic za določeno lego.

Pričakovana vlažnost rastišč je odvisna tudi od vremenskih pogojev v posameznih letih, vsekakor pa od klime, padavin, temperatur, vetrov in še marsičesa povezanea s klimo in vremenom. Zato moramo za vsako trajnico vedeti, v katerih klimatskih conah bo lahko uspevala. 

Vetrovnost je pomembna lastnost lege nekega prostora, ki jo moramo pri izbiri primernih trajnic pozorno upoštevati, saj poleg lomljenja krkih in lomljivih rastlin pomembno vpliva na zmanjševanje vlažnosti zraka ter velikokrat tudi močno izsušuje zemljo in nadzemne dele rastlin.
 
Toplota je faktor lege, ki se spreminja skozi letne čase, z nadmorsko višino, osončenostjo in ekspozicijo terena. 
 
Vsekakor je za vse trajnice, ki jih nameravamo gojiti, treba vedeti, ali se bodo v našem klimatskem pasu dobro počutile, in to striktno upoštevati.
 
Klimatski pasovi in njihova klima določajo poleg toplotnih pogojev tudi padavine, vetrove in še marsikaj. Čeprav se velikokrat pojavljajo vremenski ekstremi, so v glavnem okvirji klimatskih con znani in nam prav gotovo lahko služijo kot odličen in skoraj nepogrešljiv vodnik.
 
Torej le kompleksna znanja o rastiščih  in rastlinah omogočajo izbiro prave trajnice za določeno rastišče in določen namen. 

Podrobne opise faktorjev rastišča najdete v knjigi Trajnice za pametne lenuhe, katere prvi natis je bil v nekaj mesecih razprodan in je tako februarja izšel prvi ponatis.

Vir: SLONEP

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog