Vodič

Hišni ljubljenčki v domu

Zdravstvene raziskave kažejo, da nas domače živali pomirjajo in tolažijo, zato ugodno vplivajo na naše zdravje. V dom pa lahko prinesejo tudi umazanijo in zajedavce. Če ima kdo od družinskih članov alergijo, morate skrbi za domačo žival in njene stvari posvetiti še več pozornosti. Alergijo na dlako hišnega ljubljenčka omilimo tako, da živali ne spuščamo v spalnice in na postelje ter poskrbimo za dobro čiščenje in zračenje prostorov.

Običajne alergije

Teoretično se lahko razvije alergija na dlako (ali izločke) katerekoli živali, pri ne­katerih pa je verjetnost za alergije večja.

Mačke so zelo čiste živali, saj se redno in temeljito očedijo od glave do repa. Krivec za alergijo na mačjo dlako je v resnici posušena slina, ki se odlušči z dlake. Vsebuje namreč alergen, ki pri občutljivih ljudi izzove simptome, kot sta astma in smrkanje. Delci so tako majhni in lahki, da se z lahkoto širijo, težave pa jih lahko povzroči že zelo malo. Drobci mačje sline so tudi zelo trdovratni in lahko ostanejo še več let, če prostora ne očistimo dovolj temeljito.

Psi

Alergeni so prisotni v pasji slini in delčkih kože. Prenašajo se lahko z dlako, sama dlaka pa ne sproži alergične reakcije.

Miši

Urin majhnih živalic, kot so miši in hrčki, je pogost sprožilec alergijskih reakcij.


Živali naj bodo čiste in brez bolh

Domovi z domačimi živalmi se zlahka nalezejo njihovega vonja. S skrbno nego ga !ahko ublažite in poskrbite, da bo živalim udobno in ne bodo imele bolh in uši.

Poznamo veliko vrst bolh, v domovih pa največ skrbi povzročajo tiste, ki gredo na ljudi, pse in mačke (red Siphonaptera). Ce imate psa ali mačko, se morate bolh znebiti takoj, še bolje pa je poskrbeti, da jih živali sploh ne dobijo.

Vonjave

Smrada po mačjem urinu na betonu se je težko znebiti. Zdrgnite površino z raztopino 1 enote alkoholnega kisa in 1 enote vode ali popršite z etanolom.

Sveži iztrebki

Mačje stranišče postavite v zračen prostor, vendar nikoli v kuhinjo ali jedilnico. Redno odstranjujte iztrebke (po potrebi tudi večkrat na dan). Posodo pogosto operite z vročo milnico, sperite s slano vodo in vročo vodo z alkoholnim kisom. Posušite na soncu.

Kopanje domačih živali

V kad namestite nedrsečo podlogo, da se žival ne bo bala drsenja.

V odtok postavite mrežico ali cedilo za čaj, da vam dla­ke ne zamašijo odtoka.

Sesanje

Ta oblika čiščenja je najpomembnejša obramba pred bolhami; z njim poleg bolh odstranimo tudi njihova jajčeca in ličinke. Samo sesanje pa bolh ne ubije, zato morate vrečko zamenjati po vsakem sesanju. Preden pa vrečko sesalnika zavržete, jo nepredušno zaprite v plastično vrečko in postavite na sonce, da bolhe pomorite. Če imate nezamenljivo vrečko, dajte pred začet­kom sesanja vanjo naravni insekticid piretrin.

Med posameznimi pranji s šamponom za preproge in tapecirano pohištvo uporabljajte sodo bikarbono. Obilno jo nasujte po blagu, pustite delovati 15 minut in posesajte. Priporočamo tudi sezonsko parno čiščenje preprog in oblazinjenega pohištva.

Umivanje

Psa ali mačko redno češite z glavnikom proti bolham in vsak teden skopajte. Uporabljajte šampon z eteričnimi olji (polaj, evkalipt, čajevec) ali običajnemu šamponu dodajte kapljico citronskega olja ali olja limonske trave.

Ležišče živali redno perite v vroči milnici in sušite na soncu. Poleti, ko se bolhe najpogosteje zaredijo, ga perite vsaj enkrat na teden.

Če boste predmete živali umili z vodo, ki ste ji dodali nekaj kapljic olja čajevca, boste odgnali bolhe in se znebili neprijetnega vonja. Uporabite ga tudi za zadnje izpiranje tal pasje ute in podstavkov za mačje iztrebke. (Ne uporabljajte nerazredčenega olja čajevca, saj je koncentrirano strupeno).

          Pri invaziji bolh razpoke, špranje, preproge in živalsko ležišče poškro­pite s piretrinom, ld bolhe ohromi, da jih lahko   posesate.

Sredstva proti bolham, ki vsebujejo rotenon in piretrine, niso zelo strupena, vendar učinek ni dolgotrajen, zato je treba postopek po­gosto ponavljati.

V skrajni sili uporabite kombinacijo insekticida, ki pobije odrasle živali, in insekticida, ki ličinkam prepreči doseči spolno zrelost.

Veterinar vam bo mogoče priporočil mesečno nego kože in injekcije, ki prekinejo življenjski krog bolh. Morda pa bodo potrebne tudi druge metode, ker injekcije delujejo šele, ko bolha ugrizne gostitelja.

Živalski kodeks

Zmanjšajte prenos bakterij in drugih zdravju škodljivih organizmov z živali na ljudi.

Po prijemanju živali si vedno umijte roke, zlasti pred jedjo.

Mačke in druge hišne živali ne smejo imeti dostopa na površine, kjer pripravljamo hrano.

Domače živali naj imajo svoje krožnike in sklede. Pomi­vajte jih vsak dan.

Ne spodbujajte moledovanja za hrano pri mizi.

Več: http://www.emka.si/dom-in-vrt-vseved-za-vsako-gospodinjstvo/...

Vir: Dom in vrt, vseved za vsako gospodinjstvo, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje