Vprašanja - Zemljiška knjiga
Število ustreznih rezultatov: 703
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
Vpis hiše v ZK (LIDIJA)
Imam vpisano parcelo v Zemljiški knjigi. Pri prodaji nepremičnine se je zataknilo, kajti kupec pravi, da bi morala biti hiša še posebej vpisana v ZK jaz imam omenjeno le parcelo, na GURS podatkih pa oboje.lepo prosim za nasvet.... (SLONEP)
Služnost (xxx)
Leta 1972 je moj stric prodal del kmetijskega poslopja. V pogodbi je bil člen da je služnost dana vsakokratnemu lastniku za hojo, vožnjo za namene obrtne dejavnosti. Napisano je tudi, da se lahko vpiše v ZK na vsakokratno zahtevo lastnika. Kupec tega ni zahteval. Ob nakupu dela tega objekta pa mi tudi nismo zaprosili za vpis. Leta 2008 nas je pravna naslednica tožila za vznemirjenje lastninske pravice. Mi smo vložili tožbo za priposestvovanje, ker smo delavnico uporabljali preko 30 let. Sodišče se je odločilo, da služnost ni priposestvovana. Sodba je bila v aprilu 2016. Takoj je naš najemnik moral prenehati s poslovanjem brez prehodnega obdobja. Sedaj smo pa v zgodovinskem arhivu našli podatek, da je prvi kupec vpisal lastninsko pravico in navedel pogodbo. Na podlagi te pogodbe je bil narejen tudi vpis. Sprašujem, ali imam kot kupec pravzaprav ves čas služnost, čeprav nisem nikoli posebaj zahtevala vpis služnosti. Naj povdarim, da žena mojega pokojnega strica absolutno nasprotuje uporabi te ceste. Ta delavnica ima svojo parcelno št., na celotni površini je zgradba in edini izhod je na to cesto. Drugi del zgradbe je kupil drug pravni subjekt, ta pa ima služnost vpisano. Prosim za čim hitrejši odgovor. ... (SLONEP)
Darilna pogodba, ki ni vpisana v ZK (mia)
Pred dvemi leti se je žena odselila iz hiše katere solastnika sta bila z možem. Svojo 1/2 lastnine je na moževo zahtevo podarila otrokoma. Darilna pogodba je notarsko overjena, vendar ni vpisana v ZK. Ali se šteje, da je žena še vedno solastnica nepremičnine? Ali lahko obdarovanca na svojo željo sporazumno vrneta mami prejeto darilo in na kakšen način se to lahko uredi? ... (SLONEP)
Kakšna pogodba za vpis v zemljiško knjigo (TINA)
Kakšna pogodba za vpis v zemljiško knjigo: Pred letom sva s partnerjem kupila stanovanje vsak je plačal polovico od vrednosti. V zemljiško knjigo se je vpisal samo partner, ker sem sama še študentka in sem mislila da mi bo to premoženje v škodo. Sedaj vidim da to ne vpliva in bi želela da sem tudi jaz vpisana v zemlj. knjigo kot lastnica. Zanima me katera pogodba je najbolj ugodna.   ... (SLONEP)
Zemljiška knjiga (boki)
Eno leto nazaj smo kupili stanovanje v večstanovanjski hiši, ki sestavlja 6 stanovanj ter 2 skupna prostora.hiša je bila grajena pred 1967, natančno 1938, obnovljena leta 2008, tudi obnova fasade in strehe, v zemljiški knjigi je vse vpisano, tudi mi smo se vpisali kot lastniki. vsi števci so ločeni razen vode, zdaj smo podali predlog na vodovod za dodelitev vsaki stanovanjski enoti svoj števec, vendar zahtevajo potrdilo oziroma uporabno dovoljenje od upravne enote. ko smo podali zaprosilo na upravno enoto smo dobili odgovor, da oni ne posedujejo nobene dokumentacije glede hiše, ter da sploh ni v takih obsegih kot je in da ni objekt več stanovanjski. nič nam več ni jasno. stanovanje je vpisano v zemljiško knjigo z vsemi kvadrati in celo z obema terasama- vse štima tako kot je v naravi, ter vsa druga stanovanja so glih tako vpisana, tudi hiša je v zemljiški knjigi vpisana kot večstanovanjska. nič nam ni jasno. ali gre za korupcijo na višji inštanci ali gre za kaj drugega? Ne vemo kako je lahko vse v zemljiški knjigi a upravna enota ne ve nič??? ... (SLONEP)
Sprememba stalnega naslova in vpliv na ZK (ptica selivka)
Sem lastnica stanovanja na Hrvaškem (vikend) in sem spremenila stalni naslov (prej in sedaj v Ljubljani, selila sem se iz ene v drugo ljubljansko sosesko). Ali moram spremembo stalnega naslova javiti na hrvaški Zemljiški knjigi? Tam sem namreč vpisana s starim naslovom.... (SLONEP)
Izgubljena originalna kupoprodajna pogodba (Branka)
Zanima me možnost vpisa v zemljiško knjigo. Izgubila sem original l. 2000 sklenjene kupoprodajne pogodbe. Predhodni lastnik pa svoje pogodbe nima. Tako da nimam niti verige pogodb. Kakšen je postopek v tem primeru in okvirni strošek. ... (SLONEP)
Kje dobim podatke o lastništvu parcel? (zan)
Zanima me, kje lahko pridobim podatke o lastništvu parcel? Podatke potrebujem za kontakt za pridobitev dovoljenj za služnostno pot oz. dostop do parcele? ... (SLONEP)
Nemogoč vpis v ZK zaradi neurejene dediščine dveh sosed? (Ironhart)
Pozdravljeni. Imam težavo, da se ne morem vpisati v ZK kot etažni lastnik, ker dve sosedi ne najdeta dogovora pri dediščini. Gre za večstanovanjsko stavbo s 16 stanovanji, katastrsko imamo že vse urejeno. Zdaj se je zataknilo, ker je dejanski lastnik enega od stanovanj še vedno njun pokojni oče. Ali obstaja kakšna rešitev, da se kot posameznik vpišem kot etažni lastnik, ali morajo vsi stanovalci to storiti skupno, ker baje, da zaradi njiju to ni mogoče? ... (SLONEP)
Ali služnost stanovanja obstaja brez vpisa v ZK? (lili011)
Če služnost ni vpisana v zemljiško knjigo, ali velja? Mož je podedoval hišo po očetu, sedaj pa se je izkazalo (z odločbo), da ima sestra služnost za stanovanje v hiši oz. na vseh nepremičninah. To je bilo storjeno, ko je umrl nono (1968). Ko je mož podedoval po očetu, na zemljiški knjigi ni bilo nobene zaznambe o kakršnikoli služnosti, in je bil njegov oče lastnik 1/1. V dobri veri, da je vse čisto z dediščino, je mož to sprejel in pričel obnavljati hišo, sedaj pa mu je teta pokazala papir, da ima tudi ona pravico bivanja v tej hiši. Očitno je, da sodišče ni preneslo celotnega sklep v zemljiško knjigo. Kaj naj zdaj naredimo? ... (SLONEP)
Kako naj izbrišem prepoved odsvojitve in obremenitve iz ZK? (tine)
Rad bi podaril ali prodal zemljišče za hišo prijatelju, vendar imam vpis v ZK vpisan prepovedi in odtujitve. Zadeva je stara 30 let, ali se po tem času, da prepoved kako izpodbijati, ali moram z vsemi doseči dogovor o prodaji. ... (SLONEP)
Ali potrebujem soglasje lastnika za novi dovoz? (aleš)
Do hiše, katero smo kupili, vodi makadamska cesta, ki pa je sosedova in do katere imamo njegovo soglasje, da se lahko vozimo. Želimo pa deset metrov naprej narediti nov parkirni prostor, zato bi tudi tam noter zavijali z avtomobilom! Moram zato imeti kakšno dovoljenje ali soglasje? ... (SLONEP)
Elektronski vpis v ZK? (perka)
Ali je res mogoč samo še elektronski vpis v ZK? Ali lahko vpišem služnost sam, po papirnati poti, kot sem to pogosto delal. Nočem iti za tako malenkost k notarju ali odvetniku. ... (SLONEP)
Oče uporablja moj vikend na morju že 30 let- ali je res postal lastnik? (Katja)
Zanima me, ali ima oče kakšne pravice na moji lastnini, ker jo uporablja (kot vikend) že 30 let in zanjo plačuje stroške (elektriko, vodo, itd,.). Vikend občasno koristim tudi sama, vendar zadnjih 7 let ne, prej pa 1 teden na leto). Stroškov pa res ne plačujem. Sprašujem zato, ker mi nepremičnine ne dovoli prodati, ker pravi, da je on lastnik (ZK lastnik sem jaz). ... (SLONEP)
Ali moramo upoštevati potek sosedovih vodov pri prestavitvi naših vodov? (stara pogodba)
Podedovala sem hišo, katere lastnica sem že 6 let. Sosedova kanalizacija gre na našo parcelo in se združi z našo. Ker bomo mi našo prestavili, se pojavlja problem, kaj narediti s sosedovo. Pravi (ni dal v pogled), da obstaja pogodba s starim (našim kot njegovim) lastnikom, da se strinjajo. Kaj naj naredimo, ali lahko pogodbo izpodbijamo? ... (SLONEP)
Izgubljena kupoprodajna pogodba-kaj storiti? (lili)
V letu 2004 je bila sklenjena kupoprodajna pogodba - nakup 1-sobnega stanovanja s 4 dediči. V ZK stanovanje ni bilo takoj vpisano, ker je bilo potrebno urediti še zadeve z garažo. V letu 2010 se je začel postopek vpisa, vendar je eden izmed dedičev medtem umrl. S tremi dediči so zadeve potekale v redu in je ta delež vpisan v ZK in izdan tudi sklep. Četrti dedič je umrl, njegov sin pa je ta original izgubil in celo napisal drugega in zahteval, da ga podpišem in mu ga vrnem! Kaj v takem primeru storiti - postopek? Kopijo overjene KP pogodbe imam. ... (SLONEP)
Na kaj naj bom pozoren pri nakupu stanovanja pod hipoteko? (kupec)
Zanimam, se za nakup stanovanja, ki je pod hipoteko, kjer je sicer hipoteka 40.000 EUR, cena stanovanja pa 70.000 EUR, poleg tega ima prodajalec še na to stanovanje nekaj neplačanih računov z strani vzdrževanja. Vsi ti računi in hipoteka ne presegajo vrednosti stanovanja. Zanima me sledeče, ali so lahko kakšne komplikacije pri nakupu in poznejšem vpisu v zemljiško knjigo pri takem nakupu stanovanja. Na banki so mi odgovorili, da to ne predstavlja problema, če so prisotna vsa dokazila od upnikov in zadnje fakture z veljavnimi datumi. Nakup se bo izvedel preko nepremičninske agencije in banke. Na kaj moram biti pazljiv? ... (SLONEP)
Ali je mogoča ponovna sklenitev darilne pogodbe? (Omas)
Pred nekaj leti smo se z mojimi starši dogovorili, da meni in moji ženi podarijo njuno stanovanje. O dogovoru smo sklenili tudi darilno pogodbo, ki smo jo tudi vsi podpisali. Podpisano pogodbo smo tudi prijavili za odmero davka na davčni urad vendar nismo pogodbe nikoli overili pri notarju. Sedaj sta si starša premislila in bi želela, da bi se darilo nanašalo samo name. Ali lahko sklenemo novo darilno pogodbo in ali bo ta veljavna, če jo overimo pri notarju. Ali bo nastal problem na davčni, če bomo za isto nepremičnino predložili novo darilno pogodbo. Ali bo v primeru razveze z ženo tako podarjeno stanovanje šlo v skupno premoženje, ki se bo delilo? ... (SLONEP)
Ali je mogoče vzpostaviti hipoteko brez vednosti dejanskega lastnika? (Katja)
Leta 2003 je mama od slovenskega gradbenega podjetja kupila stanovanje v bloku (takrat novogradnja) in ga tudi v celoti plačala z gotovino. Ima overjeno kupoprodajno pogodbo. Leta 2006 je dobila še nek dodatek k pogodbi in potem bi lahko nepremičnino vpisala v ZK. Vendar takrat tega še ni storila, ker ni vedela, da je to nujnega pomena. Letos marca pa je na sodišče vložila predlog za vpis nepremičnine v ZK. Pred nekaj dnevi pa je dobila obvestilo, da gre podjetje od katerega je stanovanje kupila v stečaj in da je treba na sodišče predložiti vso dokumentacijo v zvezi z lastništvom, da se bo stečajni upravitelj na podlagi tega odločal o izločitvi nepremičnin iz stečajne mase. Ko je danes poklicala na ZK, da bi preverila, kako daleč je zadeva v zvezi z vpisom, so ji rekli, da bo še trajalo, ker naj bi bili na njenem stanovanju dve hipoteki upnikov. Zanima me, ali je možno na nepremičnino, ki je prosta vseh bremen, ni pa vpisana v ZK, dati hipoteko in jo dati v stečajno maso. ... (SLONEP)
Ali je varen nakup stanovanja, ki je pod hipoteko, a je izbrisna pobotnica že izdana? (Nataša)
Naša situacija je sledeča, kupujemo stanovanje, V ZK je še pod hipoteko, sicer je prodajalec kredit že poravnal. Izbrisna pobotnica je s strani banke že izdana. Kakšen je najboljši način za nakup tega stanovanja? Ali je varno skleniti pogodbo, jo skupaj z overjeno originalno pobotnico deponirati pri notarju, in ko bo prodajalcu nakazan zadnji del kupnine, predlagamo hkrati z izbrisom hipoteke tudi vpis lastninske pravice na kupca? Kako se v praksi rešujejo takšni primeri?  ... (SLONEP)
Vpis v zemljiško knjigo? (prodajna pogodba po 8 letih)
Podala sem zemljo leta 2003. Pogodba o prodaji je bila sklenjena s podpisom in prejemom kupnine zemlje pri notarju. Takrat smo se zmenili (skupaj s sestro, ki je bila lastnik zemlje skupaj z mano) s kupci, da bodo kupci uredili vpis zemlje v zemljiško knjigo. Sedaj sem dobila iz davčne papirje, da sem še zmeraj lastnik jaz, saj vpisa ni bilo. Pogodba pa leta 2003 ni bila overjena, saj na njej ni žiga notarja. Sedaj me zanima, če je ta pogodba še zmeraj veljavna po 8 letih, glede na to da ni bil urejen vpis v zemljiško knjigo?  V pogodbi je navedeno, da prepis naredi katerikoli (kupec, lastnik), s podpisom pogodbe pa smo takrat pooblastili notarja. Mi lahko prosim poveste kdo je lastnik te zemlje in kdo jo ima pravico izkoriščat? Zemljo sem hotel prodati, vendar me sedaj novi lastnik toži, da je zemlja njegova, v zemljiški knjigi pa sem lastnica jaz. Kaj naj naredim? ... (SLONEP)
Gradnja opornega zidu na služnostni parceli? (LENA)
Zanima me, ali sme lastnik parcele, na kateri imamo še trije drugi vpisano služnost, graditi oporni zid in s tem poseči v širino parcele?... (SLONEP)
Vpis v zemljiško knjigo in strošek? (KARTEL)
Sklenjeno imam služnostno pogodbo za el. vod in dostop. Zanima me, koliko znaša strošek vpisa in kaj vsebuje? ... (SLONEP)
Kako in kje naj preverim varen nakup parcele? (Milan ZORE)
Kupujem parcelo za gradnjo, pa me skrbi, če je tudi meja s sosedi urejena? Kako izvem, ali so meje "čiste" in pa, če glede nepremičnine poteka kak spor, obremenitev? Hvala za hiter odgovor! ... (SLONEP)
Kako naj vpišem stanovanje v ZK? (Dušan)
Živim v več stanovanjski hiši, imamo tudi upravnika. Ne morem vpisati stanovanja v ZK. Kupljeno pred 13 leti, prej so se menjali lastniki, imam vse kupoprodajne pogodbe, samo ena ni original.  To sem kupil od enega podjetja. Stanovanje so si menjale razne ustanove, zdaj pa ena noče niti slišati za original. Pa so mi rekli, da moram sodno izpodbijati. Zanima me, koliko taka stvar finančno stane, saj mi ne zna nobeden odgovoriti. Trudim se že 5 let in nikakor ne pridem. Sem pa tudi finančno slabo, da bom imel probleme pri plačilu. ... (SLONEP)
Darilna pogodba in vpis v ZK? (Gogi)
Oče izvenzakonske partnerice je vpisan v zemljiško knjigo kot lastnik stanovanja. Pred cca. 5 leti je z darilno pogodbo vse lastniške pravice in obveznosti prenesel na hčer. Darilna pogodba je overjena skladno z zakonom in potrjena na vseh uradnih institucijah. Ima obdarovanka zdaj vse lastniške pravice, ne glede na to, da dejanski vpis v ZK še ni bil narejen in je v ZK za zdaj še vedno vpisan oče? ... (SLONEP)
Vpis v ZK in stara overjena pogodba? (Kristjanl)
Oče moje žene je hranil overjeno kupoprodajno pogodbo od njegove mame iz leta 1937. Mati je umrla. Zemljišče ni bilo vpisano v zemljiško knjigo. Kupoprodajna pogodba pa je brez podpisa njegove matere, ki je bila kupec. Prodajalec je podpisan in vse skupaj je overjeno. Sedaj pa me zanima, na kakšen način lahko žena in njen oče uredita ta prepis na ženo. Oče je bil edinec, torej ni drugih dedičev. V zemljiški knjigi je še vedno vpisan prodajalec te parcele. ... (SLONEP)
Vpis stanovanja v ZK? (RobiR)
Na okr.sodišče v Lj sem podal predlog za vpis lastninske pravice za moje stanovanje ob Celovški cesti (predložil sem vse original pogodbe od graditelja iz leta 1971.). Vsi moji sosedi so že vpisani, podjetje, ki je to urejalo za nas pa ne posluje več.  Prejel sem sklep o dopolnitvi. Moram dostaviti zemljiškoknjižno dovolilo MOL-a, ki je sedaj vpisan v ZK kot lastnik na podlagi raznih zakonov. Na MOL sem dal vlogo za izdajo zemljiškoknjižnega dovolila. Povedali so mi, da traja približno 3 tedne. Rok za dopolnitev na ZK imam podaljšan za 30dni. Prosim za pomoč. Skrbi me, ker bo podpis na zem.knj. dovolilu MOL-a overjen po dnevu, ko je bil začet ZK postopek in vpis ne bo utemeljen (149.člen ZZK-1). Kaj na storim? Predlog umaknem in ko dobim zk dovolilo MOL-a ponovno skupaj vse vložim na ZK? Bo tako v redu? ... (SLONEP)
Višina sodne takse? (IRENA)
Imam sklenjeno prodajno pogodbo iz leta 1991 za garažo. Garaža se šele zdaj vpisuje v zemljiško knjigo. Vrednost garaže je takrat znaša 725.000 SIT. Zanima me, kako bo ZK sodišče odmerilo sodno takso in kolikšna bo njena višina? ... (SLONEP)
Čas vpisa v zemljiško knjigo? (luka)
Koliko časa traja od vložitve vloge za vpis stanovanja v ZK do dejanskega vpisa v ZK? ... (SLONEP)
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog