Subvecioniranje bivanja študentov

V študentskih domovih je premalo prostora za vse študente, ki izpolnjujejo pogoje za bivanje. Zaradi tega država sofinancira bivanje pri zasebnikih. Tako so študenti, ki ustrezajo enakim pogojem, kot za sprejem v študentski dom, upravičeni do subvencije. Subvencij je omejeno število.

Študent sodeluje na razpisu, kjer je postopek povsem enak kot pri razpisu za sprejem v študentski dom. Če je na razpisu uspel, dobi lastnik sobe, kjer biva, subvencijo, za katero mora zmanjšati najemnino študentu. V študijskem letu 2009/10 znaša subvencija 40 €, najemnina pa mora biti od 45 € do 105 €.

S subvencijami so težave. Študentje težko najdejo najemodajalce, ki so pripravljeni skleniti pogodbo in navesti realno najemnino. Zaradi obdavčenja raje navajajo nižje najemnine od tistih, ki jih dejansko zaračunajo. Pogosto pogodbe sploh ne sklenejo in želijo, da študentje pri njih bivajo na črno. Druga težava je, da pogosto zaračunavajo nenormalno visoke mesečne stroške na račun nižje najemnine.

Lastniki, ki bi želeli oddajati subvencionirane sobe, morajo izpolnjevati določene pogoje in se prijaviti na javni razpis.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog