Bivanje pri zasebnikih

Bivanje pri zasebniku se razlikuje od bivanja v študentskem domu. Ne gre le za višjo mesečno najemnino, temveč tudi za drugačen način življenja. Središča študentskega življenja so bolj oddaljena. Veliko študentov živi samih, nekaj jih je v dvojicah, peščica pa živi v večjih skupinah. Marsikje pa življenje tudi budno spremljajo lastniki.

Življenje v najeti sobi ali stanovanju

Lastniki večinoma oddajo po eno sobo v kateri sta en ali dva študenta. Soba je lahko v stanovanju ali hiši. Glede na to, da v isti zgradbi večinoma stanujejo tudi lastniki, se v večini primerov pričakuje, da so študenti mirni in ne razgrajajo, predvsem v večernih urah. To pomeni, da glasne zabave s prijatelji odpadejo, pa tudi morebitne obiskovalce lahko lastnik gleda bolj postrani. Življenje si lahko študent oblikuje večinoma po svojih željah. Vstaja po svojih potrebah in hodi spat takrat, ko mu ustreza.

Bivanje pri zasebniku ne pomeni oddaljitve od študentskega načina življenja. Razlika je v tem, da center dogajanja ni ravno na pragu sobe. To je lahko prednost predvsem za tiste, ki imajo radi malo več miru. Bivanje pri zasebniku je primerno tudi za tiste, ki se težko prilagodijo bivanju z več ljudmi in t. i. samotarjem. Tudi pari bodo lažje živeli skupaj, saj ni težko najti lastnika, ki ga ne moti, če ima za podnajemnika parček.

Drugačno je življenje v večjih stanovanjskih enotah, kot so garsonjere, enosobna stanovanja in hiše. V takšnem primeru gre večinoma za bivanje brez lastnika. To pomeni, da si nekaj študentov deli stanovanje. Življenje je lahko bolj sproščeno, treba pa je upoštevati, da gre za življenje z več ljudmi skupaj, ki imajo različne navade. V takšnem primeru je najbolje, če se skupaj vselijo tisti, ki se poznajo že od prej. Stanovanja so večinoma v večstanovanjskih zgradbah, zato je nujno upoštevati hišni red in sosede. Glasne nočne zabave niso najbolj zaželene. Hiša je vsekakor najbolj udobna oblika za bivanje. Nudi veliko udobja, vendar je tudi najemnina visoka. Zato je nujno, da hišo najame več študentov skupaj. Seveda je zopet treba upoštevati, da gre za bivanje z več ljudmi, ki imajo različne navade. Kar se tiče morebitnih zabav, težav načeloma ne bi smelo biti, razen morebitnih pritožb sosedov v primeru razgrajanja na vrtu.

Izbira lokacije je mnogo večja, kot pri iskanju mesta v študentskem domu. Sobo je mogoče dobiti dokaj blizu fakultete ali pa tudi zelo daleč. Poleg oddaljenosti od fakultete je bistvena tudi oddaljenost od postaje javnega potniškega prometa in število povezav, ki so na voljo. Pozabiti ne smemo tudi na oddaljenost od središč študentskega življenja, saj je nočno vračanje s katere izmed zabav lahko zelo dolgotrajno in mučno.

Bivanje

Velikost in opremljenost sob je različna in odvisna tudi od višine najemnine. Na trgu je mogoče najti vse od pravih »lukenj« do že kar luksuznih sob. Sami lahko izbiramo, kaj nam najbolje ustreza, čeprav so pogosto želje večje, kot pa so finančne zmožnosti. Večina sob je dovolj prostornih in s primernim pohištvom. Nekatere sobe imajo tudi lastno kopalnico, večina pa skupno. Tudi lasten vhod je redek. Lastne kuhinje večinoma ni, je pa mogoče v sobi pogreti kako malenkost na prenosnem kuhalniku. Nekatere sobe imajo možnost priklopa interneta in kabelske televizije. Ponekod sta v eni sobi dva študenta.

Garsonjere so večinoma primerne za dva. Nudijo vse udobje: kuhinja, kopalnica, lastno stranišče. Odvisno od lokacije je mogoče spremljati kabelsko televizijo in imeti internet. So odlična izbira za parček, saj nudijo dovolj udobja. Eno in večsobna stanovanja so še bolj udobna, čeprav se udobje zmanjšuje s številom študentov. Izbirati je mogoče med neopremljenimi in opremljenimi. Najemnine neopremljenih so nižje, vendar je vprašanje ali je smiselno za 10 mesecev kupovati ali od doma voziti opremo. Če imamo namen bivati v stanovanju do izteka predavanj (junija), je bolj praktično najeti opremljeno stanovanje.

Hiše so lahko najbolj udobne, vendar se udobje hitro zmanjša, če je prebivalcev preveč. Bivanje je lahko še prijetnejše, če ima hiša vrt, vendar je treba upoštevati, da je tudi več dela, kot npr. v stanovanju.

Najemnina

Najemnine za sobe, stanovanja in garsonjere so zelo različne. Pomembna je lokacija, velikost, starost in opremljenost objekta. Višje najemnine so bližje fakultet, v središču mest in v bolj mondenih četrtih. Najemnina se plačuje mesečno vnaprej. Mogoče je najti tudi cenejše sobe in stanovanja, ki pa so večinoma slabše kakovosti. Ob začetku najema je treba plačati tudi varščino, ki jo po koncu najema dobimo vrnjeno, če je nepremičnina v enakem stanju kot ob začetku najema. Varščina znaša med eno in tremi mesečnimi najemninami. Tisti, ki si težko privoščijo najemno stanovanje, pa niso dobili mesta v študentskem domu, lahko zaprosijo za subvencioniranje bivanja pri zasebniku.

Najemnine stanovanj v Ljubljani >>

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog