Ogled študentske sobice

Ogled je najbolj pomemben del pri najemu bivališča. Ob ogledih se dejansko odločamo, kje bomo v prihodnje bivali. Zato je pomembno se držati določenih pravil, da ne naredimo napake, ki jo bomo kasneje obžalovali.

Še preden pridemo do samega bivališča, si ogledamo sosesko. Pozorni smo na urejenost in na vse moteče dejavnike (glavne prometnice, industrija). Ugotovimo, kakšna je oddaljenost od fakultete in središč študentskega življenja. Lakota je lahko huda stvar, zato je pomembna lokacija prve restavracije, ki sprejema bone za študentsko prehrano. Preverimo bližnjo okolico bivališča in kako je s sosedi. Če imamo avtomobil, so pomembne tudi možnosti parkiranja.

Prvi stik z lastnikom je najbolj pomemben. Ves čas pogovora bodimo pozorni na njegov pogled. Če nas redko pogleda v oči, je možno, da nekaj prikriva ali pa je zelo neodločen in boječ človek. Tudi na prijaznost bodimo zelo pozorni. Če je narejena, se lahko kaj hitro zgodi, da se bo po podpisu pogodbe prijazna babica spremenila v grozo na dveh nogah. Pomembno je, da se lastnik pogovarja sproščeno in da ne daje vtisa, da nekaj prikriva. Odgovori na naša vprašanja morajo biti korektni in brez izmikanja. Če se izmika, skuša nekaj prikriti. Pomembno se je tudi pozanimati, kakšne navade ima in ali ga študentski način življenja moti. Že v tem trenutku je mogoče razčistiti pravila vedenja in vnaprej preprečiti morebitne spore.

Pri ogledu stanovanja (sobe ali hiše) si moramo vzeti čas. Če nas skuša lastnik skozi kak prostor na hitro popeljati je smiselno prostor podrobno pregledati, saj lahko kaj prikriva. Temeljito pregledamo kako je z vzdrževanjem: morebitne poškodbe kažejo na lastnikovo zanemarjanje, kar je lahko v primeru, da se kaj pokvari in potrebujemo poseg lastnika, problematično. Starost in slabo vzdrževanje znižujeta najemnino. Če je stanovanje opremljeno (kar je v primeru študentov najbolje), pregledamo pohištvo. Svetlobi damo velik poudarek. Soba z majhnim oknom na severno stran, pred katerim je velik grm, ni prijetna za študij. Slabo očiščenih stanovanj se raje izogibajmo. Sobe, ki imajo lasten vhod, imajo lahko višjo najemnino, saj je to velika prednost. Pozorni smo tudi na dodatno opremo, kot sta kabelski priključek za TV in priklop na internet. Preden se začnemo pogovarjati o najemnini, povprašamo, tudi o stroških, ki nastanejo vsak mesec in o vseh pogojih, ki jih postavlja lastnik. Če imamo kakšne posebne želje, povprašamo, kako je z njihovo uresničljivostjo.

Ko si bivališče temeljito ogledamo, je čas, da spregovorimo o najemnini. O tem, kaj najemnino dviguje in kaj znižuje, smo nekaj že spregovorili. Najemnina bo višja, če je lokacija boljša, če je stanovanje večje, če ima soba lastno kuhinjo, sanitarije, če je oprema boljša,… Najemnine so različne, zato je o cenah težko govoriti. Več informacij o višinah najemnin je mogoče dobiti v razdelku Cene nepremičnin (>>). Najemnino, ki jo je postavil lastnik, lahko načeloma znižamo še za kakšnih 10 %, vendar vedno ni mogoče, odvisno pa je predvsem od povpraševanja, ki ga je lastnik deležen. Pogovorimo se tudi o višini varščine.

Če nam je stanovanje zelo všeč in, če nam ustreza najemnina, stanovanje najamemo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog