Novice - Študenti

novica

Sezona iskanja bivališč za študente se je začela

Objavljeno dne 29.07.2010

Novi študentje ob vpisu na fakulteto obrnejo nov list v svojem življenju. To obdobje posamezniku prinese kopico novosti in sprememb, še posebej tistim, ki zapustijo svoje domove in se preselijo v enega od večjih univerzitetnih središč. Izbira primernega bivališča ni enostavna naloga, še posebej v mestih, kjer študentskih postelj primanjkuje.

Pomembno je, da najprej sami pri sebi razčistimo kakšne so naše želje. Bi bili raje v študentskem domu ali pri zasebniku? Bi radi stanovali sami ali imeli sostanovalce? Koliko denarja smo pripravljeni odšteti in podobno. Treba se je odločiti tudi za lokacijo. Navadno so sobe, ki so bolj oddaljene od fakultet cenejše, kot tiste, ki so bližje. Cena je odvisna tudi od oddaljenosti od centra mesta.

Študentje imajo v osnovi štiri možnosti. Lahko bivajo v študentskih domovih, pri zasebnikih s subvencijo ali v sobah na prostem trgu. Pri prvih dveh možnostih gre za subvencionirano bivanje, zato so tudi cenovno bolj ugodne.

Študentski domovi

Stroški bivanja v študentskih domovih so relativno nizki, v Ljubljani se gibljejo od okoli 20 € do približno 130 € na mesec. Največja težava je velik primanjkljaj postelj, zato zaradi velikega navala v študentskih domovih pri pregledovanju prošenj natančno upoštevajo več dejavnikov.
Pri sprejemu novih študentov upoštevajo oddaljenost stalnega prebivališča od Ljubljane, materialni položaj študentove družine, uspeh v predhodnem izobraževanju in drugo. Natančni pogoji in druge informacije so navedene na spletni strani študentskih domov v Ljubljani oz. druge lokalne organizacije, ki upravlja s študentskimi domovi. Študenti, ki se prijavijo na razpis morajo izpolnjevati pogoje:

  • so državljani Republike Slovenije,
  • imajo status študenta in se izobražujejo po študijskih programih, ki se izvajajo kot redni študij, ter niso zaposleni,
  • imajo status študenta in se izobražujejo po študijskih programih, ki se izvajajo kot izredni študij najmanj tri dni v tednu, ter niso zaposleni,
  • povprečni bruto dohodek na člana družine v preteklem letu ne presega 150 % povprečne bruto plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v istem obdobju,
  • imajo stalno prebivališče oddaljeno najmanj 25 km od kraja študija,
  • niso izključeni iz študentskega doma.

Študenti naj bi priporočeno poslali ali osebno oddali prošnjo za sprejem pristojni pisarni za študentske domove v posameznem visokošolskem središču najkasneje do 10. avgusta, natančni datumi pa so navedeni na spletnih straneh študentskih domov.

Bivanje pri zasebnikih s subvencijo

Ena od oblik subvencioniranega bivanja je tudi bivanje pri zasebnikih s subvencijo. Študentje v tem primeru lahko izbirajo med sobami, ki jih ponujajo zasebniki, del najemnine pa krije država. Najemnina lahko znaša od 42 € do 105 €, država pa prispeva 38 €.

Bivanje pri zasebnikih se razlikuje od bivanja v študentskem domu. Mesečna najemnina je v povprečju malo višja kot v študentskih domovih, poleg tega pa so ta stanovanja navadno tudi bolj oddaljena od fakultet. Bivanje pri zasebniku se od študentskega doma razlikuje tudi po tem, da se je tu treba prilagajati lastniku in upoštevati njegova pravila, kar pa lahko privede tudi do konfliktov.

Prošnje za bivanje ali podaljšanje bivanja pri zasebnikih je treba poslati ali oddati pristojni pisarni za študentske domove v visokošolskem središču v istih rokih in z enakimi prilogami kot prošnje za sprejem v študentske domove.

Prosti trg

Za vse tiste, ki ne dobijo mesta v študentskem domu ali sobe s subvencijo, se ob prihodu v univerzitetno središče začne iskanje stanovanja na prostem trgu. V tem primeru lahko stanovanje ali sobo iščemo preko nepremičninskih oglasov, dober vir informacij za iskanje sob za študente so razne posredovalnice sob (ena od teh je http://www.svetovalnica.com/sobe/), ki jih organizirajo študentske organizacije.

Gre za brezplačne posredovalnice med lastniki in študenti, ki potrebujejo posteljo. Te posredovalnice študentom sporočajo ponudbo sob na trgu in jih povežejo z lastniki. Pri teh posredovalnicah gre navadno za cenejše in malo manj kvalitetne sobe.

Izbira bivališča je zelo pomembna odločitev, zato si moramo vzeti čas in dobro premisliti kje in s kom bomo preživeli svoja študentska leta.

Več o iskanju sob za študente >>

Samanta Zupan

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog