Iskanje bivališča za študenta

Za vse tiste, ki ne dobijo mesta v študentskem domu ali sobe s subvencijo, se ob prihodu v univerzitetno središče začne iskanje stanovanja na prostem trgu. Odvisno od potreb in želja je lahko bolj ali manj naporno. Vsekakor pa traja vsaj nekaj dni, na kar se je treba pripraviti.

Preden se lotimo iskanja stanovanja, si temeljito razjasnimo, kakšno sobo ali stanovanje želimo. Pri tem je treba upoštevati, da so sobe, ki so bolj oddaljene od fakultet cenejše, kot tiste, ki so bližje; pomembna je tudi četrt, v kateri so in oddaljenost od centra. V septembru in oktobru zaznamo manjši porast najemnin za sobe in manjša stanovanja, ki so posledica večjega povpraševanja s strani študentov.

Iskanje bivališča

Ko imamo izoblikovano sliko svojega prihodnjega najemniškega stanovanja, se lotimo aktivnega iskanja. Najlažji in najbolj zanesljiv način je, da povprašamo starejše kolege, če nam lahko kaj priporočijo. O­ni lahko svetujejo, kje je mogoče bivati udobno in brez težav, ki jih sicer povzročajo nekateri lastniki.

Drugi vir informacij za iskanje so posredovalnice sob, ki jih organizirajo študentske organizacije in študentski klubi. Gre za brezplačne posredovalnice med lastniki in študenti, ki potrebujejo posteljo. Lastniki sporočijo posredovalnici proste zmogljivosti, študentje pa si potem izberejo, kaj jim ustreza in posredovalnica jih poveže z lastniki. Ponudba se dnevno spreminja, zato jo je priporočljivo spremljati dlje časa; najlažje jo spremljamo preko spletnih strani. Posredovalnice sob so zelo primerne za iskanje sobe ali garsonjere. Povezave na posredovalnice sob so v rubriki "POVEZAVE", ki je v levem delu zaslona.

Listanje tiskanih oglasnikov je lahko zabavno opravilo, kadar spremljamo nenavadne oglase in uporabno, kadar iščemo nekaj, kar potrebujemo. Po tiskanih oglasnikih bomo segli, kadar bomo iskali garsonjero, stanovanje ali hišo. Tudi ponudba sob je velika, a večja je v posredovalnicah. Na trgu je kar nekaj oglasnikov, omenimo naj le Nepremičninske oglase, ki so specializirani za nepremičnine. Vedno si priskrbimo najnovejšo številko, da res spremljamo trenutno ponudbo. Lastniki oglase večinoma toliko časa ponavljajo, dokler prostorov ne oddajo.

Internet je najbolje enostaven način za iskanje primernega bivališča, saj se ponudba dnevno osvežuje in s pravilnimi iskalnimi pogoji lahko pregledujemo le tisto, kar nas res zanima. Najbolj obsežen iskalnik je na naslovu www.nepremicnine.net, obstaja pa tudi nekaj drugih.

Marsikdo bo pomislil tudi na nepremičninske agencije. Nepremičninske agencije za študente večinoma niso primerne, saj si obračunajo provizijo, ki je hud udarec za vedno prazni študentski žep. Zaradi tega agencije nimajo posebne ponudbe sob za študente. Kljub temu, pa to še ne pomeni, da agencija ne bo priskrbela primernega bivališča.

Oglasi lahko povedo veliko ali malo. Preden se odločimo za oglede, temeljito pregledamo vse oglase, da lahko ločimo neprimerne od primernih. Še posebej je treba biti pozoren na oglase, ki obljubljajo preveč za premalo. Verjetno je nekje trik, ki ga bomo morda opazili šele pri ogledu ali pa potem, ko bomo že podpisali najemno pogodbo. Pozornost posvečamo le takšnim oglasom, ki ustrezajo našim željam in zahtevam. Bistveno je, da iz celotne ponudbe izluščimo nekaj oglasov, ki ponujajo primerno bivališče, sicer lahko porabimo veliko časa in energije, ko hodimo od enega lastnika do drugega.

Primerne nepremičnine

Najeti je mogoče vse od majhne sobice do velike vile z bazenom. Kaj bomo najeli, je odvisno predvsem od naših finančnih zmogljivosti in tudi potreb. Večje enote so primerne za skupine študentov, ki si delijo prostore, stroške in najemnino.

Soba je najmanjša oblika študentskega bivališča. Primerna je za enega študenta, ki je rad v sobi sam in potrebuje vso zasebnost. V večjih sobah sta lahko skupaj dva študenta, tudi parček. Sobe so večinoma v istih objektih, kjer stanujejo tudi lastniki, zato je treba upoštevati, da bomo pod stalnim nadzorom. Sanitarije s kopalnico so lahko lastne, pogosteje pa skupne. Kuhinje ni, lahko si pa kaj malega pogrejemo ali skuhamo na prenosnem kuhalniku v sobi. Kuhinjo si v nekaterih primerih lahko delimo z lastnikom. Boljše sobe imajo lastni vhod, tako da ob poznem prihodu ne budimo lastnikov.

Garsonjere so primerne za do tri študente. Gre za samostojno stanovanjsko enoto z vso pripadajočo infrastrukturo (kopalnica, stranišče, kuhinja). Še posebej so primerne za parčke, ki zaživijo samostojno življenje. Stroški so večji, kot pri sobi, ravno tako najemnina, vendar se delijo med vse stanujoče. Ker so v blokih, sosedje ne bodo navdušeni nad morebitnimi nočnimi zabavami.

Enako je v stanovanjih, saj se lahko morebitna pozna nočna zabava konča najmanj s pritožbami spodnjih, zgornjih, levih in desnih sosedov. Odvisno od velikosti, so stanovanja primerna za dva do pet oseb (lahko tudi več). Imajo vso infrastrukturo, ki samostojni stanovanjski enoti pripada. So odlična oblika bivanja za tiste, ki se dobro počutijo v manjših skupinah ljudi. Ker gre za bivanje z več ljudmi, je priporočljivo, da se med seboj poznajo, da kasneje ne pride do nepotrebnih konfliktov. Najemnina in stroški so veliki, a se delijo med vse stanovalce.

Tudi hiše so lahko primerno bivališče za študente. Ker imajo relativno visoke najemnine, je nujno, da jo skupaj najame od 5 do 10 študentov, ki si najemnino in stroške medsebojno delijo. Je samostojna enota, zato tudi kaka večerna zabava ne bo moteča, če le ne bo preglasna, da bi motila sosede. Hiše imajo navadno tudi vrt, ki je lahko prav prijeten. Je pa treba upoštevati, da je mnogo več rednega dela, kot npr. s stanovanjem (npr. košenje trave). Upoštevati je treba tudi, da gre za bivanje z več ljudmi, kar ima določene specifične pogoje.

Ko smo si izbrali nekaj zanimivih nepremičnin, jih gremo pogledat.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog