Novice - Prodaja

novica

Prodajalci nepremičnin so tarča spletnih goljufov

Prodajalci nepremičnin so tarča spletnih goljufov
Objavljeno dne 25.10.2011
Človeški pohlep po denarju je pogosto neizmeren, ideje, kako priti do denarja pa zelo izvirne. Žal je vse preveč idej v smeri nepoštenega načina izkoriščanja soljudi. Številni posamezniki želijo z goljufijo priti do denarja. Internet, še posebej spletni oglasniki, so pogosto uporabljeno orodje goljufov. Zato moramo biti pri komuniciranju z neznanci, ki se zanimajo za naš oglas, toliko bolj previdni.

V zadnjem času so na spletnem nepremičninskem oglasniku Nepremičnine.net opazili več poskusov goljufij. Glavna tarča so prodajalci nepremičnin, tako fizične osebe, kot tudi nepremičninski posredniki oz. agencije, izbirajo pa tudi tiste, ki oddajajo stanovanja in hiše. Goljufije je dokaj enostavno prepoznati, saj potekajo po ustaljenem vzorcu.

Prodajalec dobi zasebno sporočilo v angleščini v katerem mu goljuf zelo na kratko sporoča, da ga nakup nepremičnine zanima. Kupec želi, da prodajalec stopi z njim v stik. Pri tem je naveden e-poštni naslov, včasih tudi telefonska številka. Če prodajalec stopi v stik s potencialnim goljufom lahko komunikacija poteka na različne načine. Znane so najmanj tri oblike poteka goljufije.

1. Goljuf (kupec) se zanima za nakup nepremičnine v Sloveniji. V pismih postavlja vprašanja o nepremičnini in se dogovarja za nakup. Preden bi se moral skleniti posel, goljuf zahteva, da prodajalec nakaže denar za nekakšne stroške. Denar naj bi se nakazal nekemu odvetniku (običajno v Londonu) ali pa prodajalcu. Ko žrtev denar nakaže, se goljuf preneha oglašati.

2. V drugi različici goljuf prodajalcu natvezi, da živi v kateri izmed revnih držav (običajno v Afriki) in bi se rad preselil v Slovenijo. Goljuf pošlje več sporočil v katerih skuša prodajalcu vzbuditi sočutje in zanimanje za prodajo. Ko se prodajalec začne zanimati, mu goljuf pošlje ček v znesku nekaj tisoč dolarjev. S čekom naj bi šel prodajalec v banko, ga unovčil in nato večji del denarja poslal goljufu, del pa zadržal zase. Ček je zelo dobro ponarejen in, če banka izplača denar, ga bo, ko bo ugotovila, da je ponarejen, zahtevala nazaj. Goljuf se, ko bo prejel denar, ne bo več oglašal.

3. Tretja različica pa je ena izmed oblik t.i. „nigerijske prevare." Ko se prodajalec odzove na goljufovo ponudbo, mu ta pošlje pismo, v katerem obrazloži, da je podedoval ali zadel na loteriji ali dobil večjo količino denarja. Del tega denarja bi rad vložil v nepremičnino, ki jo prodajalec prodaja. Da pa bo denar dobil, mora kriti določene stroške. Ker nima dovolj denarja, naj bi mu prodajalec poslal denar, ki mu ga bo potem vrnil skupaj s kupnino za nepremičnino in provizijo. Obstaja tudi različica, v kateri bi goljuf preko prodajalca pridobljeni denar investiral, potrebuje pa nekaj denarja za kritje stroškov. Če prodajalec nakaže denar, se goljuf ne oglaša več.
 

Primeri

Sporočila, ki jih pošiljajo goljufi je enostavno prepoznati. Napisana so v angleščini in zelo kratko.
Nekaj primerov:
  • Hello, I am interested in the property you posted online, please let me know your final selling price and the latest condition of the property.
  • I want to buy your property get back to me with your last price.
  • Hello, I am interested to buy your property, please contact me. Sincere thanks, Roberts.
  • Hello, I'm really interested in the apartmant in Ljubjana center. Is It still available? When can i take a look at it? Has it internet connection included? Are all bills included? Best regards , Roberto
  • Hello, Goodday,I am interested in your property advert,I want to buy it.How much is your last price? I also want to invest some money in a real estates investment. I wait your urgent response. Regards, Cole robinson.
E-poštni naslovi, ki se pogosto pojavljajo kot kontakt: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected] in drugi.

V zadnjem času se pogosteje pojavljajo sporočila, prevedena s pomočjo spletnih prevajalnikov. Značilnost takšnih sporočil je, da so napisana v "polomljeni" slovenščini.
Primer:
  • Sem zanima nakup vaše nepremičnine. Rad bi vedel, če je nepremičnina še vedno na voljo, in vaša najboljša nagrada prodajo. S spoštovanjem
Kljub temu morate biti pozorni tudi na slovnično skladna sporočila. Goljuf je lahko bolj izobražen ali celo dobro pozna slovenski jezik.

Na takšna sporočila se je najbolje ne odzivati. Resen kupec bo prodajalca poklical po telefonu, se z njim dogovoril za ogled nepremičnine in ne bo zapletal okoli izročitve denarja. Bistveno je, da prodajalec (ali najemodajalec) nikoli ne pošlje ali izroči denarja potencialnemu kupcu. Če nekdo resno kupuje (ali najema) nepremičnino, bo denar vplačal sam, ne pa ga želel dobiti od prodajalca.

Če pa vseeno nasedemo takšni prevari in ostanemo brez denarja, pa jo moramo čim prej prijaviti Policiji. Denarja sicer po vsej verjetnosti ne bomo več dobili, lahko pa bomo pomagali pri preprečevanju goljufij.
  Več o varnosti na internetu in oblikah goljufij si lahko preberete na:
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog