Novice - Pravni nasveti

novica

Nov priročnik za nakup in prodajo nepremičnin

Objavljeno dne 25.02.2005

Izšel je priročnik z nasveti za udeležence na stanovanjskem trgu: "Koristni napotki pri prodaji/nakupu stanovanja/hiše: vse kar mora vedeti kupec/prodajalec." Urednik in idejni pobudnik priročnika je dr. Richard Sendi, založnik pa Urbanistični inštitut Republike Slovenije. Priročnik je izšel v zbirki Urbani izziv Publikacije

V priročniku so na enem mestu zbrane vse informacije, ki jih pri nakupu ali prodaji stanovanja oz. hiše potrebujejo zainteresirani udeleženci na stanovanjskem trgu. Priročnik vsebuje konkretne in jasne napotke o tem, kako pristopiti k nakupu/prodaji in koristna priporočila ter opozorila glede določenih dejavnosti oz. opravil katerim je potrebno posvetiti večjo pozornost pri izvajanju transakcij na stanovanjskem trgu.

Cilj priročnika je ponuditi pomoč kupcem/prodajalcem nepremičnin ter jim olajšati delo pri izvajanju transakcij na področju, ki zahteva veliko znanja o gradbeni stroki in pravu. Pričakujemo, da bo priročnik omogočil lažje sodelovanje vseh vpletenih na stanovanjskem trgu ter na ta način prispeval h krajšemu ter učinkovitejšemu izvajanju postopkov spreminjanja lastništva. To naj bi posledično prispevalo k zmanjšanju fizičnih in psihičnih naporov, ki so povezani s selitvijo. Predvsem želimo s priročnikom zagotoviti višjo stopnjo varnosti transakcij in zmanjšati potencialne nevarnosti sklepanja neveljavnih oziroma nezakonitih poslov.

Poleg sodelavcev Urbanističnega inštituta Republike Slovenije so pri pripravi priročnika sodelovali še zunanji strokovnjaki, ki delujejo na različnih področjih stanovanjskega trga. V uredništvu na Urbanističnem inštitutu smo poskrbeli, da so informacije čim bolj konkretne in kratke, vendar tudi jasne in dovolj razumljive.

Napotki pri prodaji/nakupu stanovanja/hiše so predstavljeni v sedmih poglavjih:
1. Kje iskati želeno nepremičnino?
2. Zagotovitev zakonitosti transakcije
3. Financiranje nakupa stanovanja
4. Postopek pridobivanja dovoljenja za gradnjo stanovanjskih objektov
5. Kriteriji »nadstandardne« kakovosti stanovanj in stanovanjskih objektov
6. Nasvet notarja
7. Dodatne informacije iz Zakona o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb

Poglavja vsebujejo tudi seznam vseh pomembnejših zakonov in podzakonskih aktov, ki se nanašajo na posamezno področje obravnave. Kot dodatno pomoč uporabnikom pri razumevanju strokovno-tehničnih izrazov je gradivo opremljeno s slovarjem pogosto uporabljanih izrazov na stanovanjskem trgu. Na koncu priročnika predstavljamo naslove vseh trenutno delujočih nevladnih organizacij, ki potrošnikom ponujajo svetovalne storitve in različne oblike pravne pomoči.

Urbanistični inštitut.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog