Vprašanja - Pravni nasvetiKako lahko poteka izvršba?

VPRAŠANJE:

Leta 1995 sem imel podjetje izbrisano iz registra in takrat je nastal dolg pri papirografiki ljubljana.Ta dolg je obstajal do leta 2005, nakar je tedanja papirografika podala zamudno tožbo, ki so jo seveda tudi dobili, od takrat pa do danes nisem prejel od sodišča ali od tedanje papirografike nič. V letu 2007 pa se pojavi neko podjetje EUROPAPER, ki me obremenjuje dolga v višini 248 euro, brez kakršne odločbe sodišča.V mesecu januarju se pojavi izvršitelj na mojem naslovu in mi pred pošni predal vrže obvestilo o rubežu, ki pa ga do 30-3-2007. Še ni bilo.30.3.2007, pa zopet prejmem obvestilo o rubežu, da pride rubit predmete 5.4.2007. Sedaj pa me zanima naslednje: 1. Ali lahko izvršitelj vstopi v stanovanjsko hišo, ki je last mame in s tem nima nič. (sem samo stanovalec v tej hiši)? 2. Ali ima pravico rubiti predmete drugi osebi, ki s tem dolgom, ki je nastal iz naslova podjetja nima nič skupnega? 3. Ali lahko rubi os. avtomobil oz. druge predmete ženi, ki ni bila v stiku z podjetjem? 4. Ali ima pravico rubiti predmete klub temu, da mi je EUROPAPERS preko sodišča blokiral BA KARTICO? 5. Prosim za nasvet in po katerem zakonu se lahko sklicujem za ugovor, saj do sedaj nisem imel nobene možnosto nikakršnega ugovora, ne na odločbo sodišča in ne na postopek rubeža. Sem brezposelen in nimam nikakršnega osebnega premoženja, kaj mi lahko rubi in ali lahko namesto meni rubi ženi in otrokm. Prosim za odgovor. LP

(RUBEŽ)


ODGOVOR:

Vsekakor boste morali poiskati strokovno pravno pomoč, kajti pripraviti bo potrebno ugovor, kontaktirati z upnikom, preprečiti rubež izvršitelja ter poskusiti doseči povrnitev v prejšnje stanje.

Glede utemeljenosti dolga je sedaj malo pozno razpravljati, zato bo nujno potrebno doseči povrnitev v prejšnje stanje zaradi nevročitve, v nadaljevanju pa boste lahko proskušali uveljavljati zastaranje dolga.

Vsekakor vas izvršitelj išče na naslovu, kjer ste prijavljeni. Ni pomembno, ali je v vaši lasti ali ne. Vstop pa ne sme biti nasilen, razen če vas na to prej opozori in pride s spremstvom policista. Izvršitelj nima pravice rubiti stvari, ki niso v vaši lasti, vendar pa tega on ne more vedeti, zato je vedno možen ugovor tretjega. Ženi lahko rubijo le avto, če je ta predmet skupne lastnine, ki je nstala v zakonu.

Vsekakor boste morali poiskati strokovno pravno pomoč, kajti pripraviti bo potrebo ugovor, preprečiti rubež izvršitelja ter poskusiti doseči povrnitev v prejšnje stanje.

Lahko se posvetujete še s strokovnjakom.

Poglejte:

03.04.2007 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje