Vprašanja - Pravni nasvetiProdaja sadovnjaka

VPRAŠANJE:

Znašli smo se v mučni situacii. Moja mama,ki je lastnica kmetiskega zemlišča, se je odločila za prodajo polovice zemljišča na katerem je sadovnjak, katerega je zasadil moj oče.Zaradi sovraštva, ki ga goji do očeta, ne upošteva naših želja in prošenj, da ne prodaja. Pravi,da nas nima kaj brigati, ker je to njeno, saj je ona to podedovala po svojem bratu. Kupca je že dobila. Zanima me, če imam kot njena hčerka predkupno pravico, čeprav ona nam noče prodati?

(sadovnjak)


ODGOVOR:

Predkupno pravico za kmetijsko zemljišče imajo solastnik, zakupnik, kmet mejaš, kmet, ki ima zemljišče v primerni oddaljenosti, RS prek Sklada kmetijskih zemljišč, občina in kmetijska organizacija.
 

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.
ePravnik d.o.o.
 

15.11.2016 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog