Novice - Oskrbovana stanovanja

novica

Oskrbovana stanovanja olajšajo življenje starejšim

Oskrbovana stanovanja olajšajo življenje starejšim
Objavljeno dne 24.05.2011

S staranjem se sposobnosti in potrebe ljudi spreminjajo. Telesne in duševne sposobnosti začnejo upadati in življenje se upočasni. Kljub temu pa starejši ljudje ostajajo aktivni. Vedno več jih kakovostno preživlja tretje življenjsko obdobje. Eden od zelo pomembnih elementov, ki vpliva na kakovostno staranje je tudi zdravo in varno bivalno okolje. To možnost ponujajo oskrbovana oz. varovana stanovanja, ki poleg ohranjanja zasebnosti in samostojnosti nudijo vso osnovno, zdravstveno in socialno oskrbo.

Z gradnjo oskrbovanih stanovanj starejšim ljudem olajšamo življenje. Oskrbovana stanovanja so posebej prilagojena starejšim, obenem pa omogočajo različne oblike pomoči, aktivnosti in možnosti druženja z drugimi. Tako omogočajo, da se starejši ne počutijo izključene iz družbe in nimajo občutka, da so breme svojim potomcem. Okolje oskrbovanih stanovanj spodbuja njihovo samostojnost na vseh področjih in stimulativno vpliva na starejše. Za starejšega človeka je izziv, če lahko sam poskrbi zase. Pomembno je, da ima kolikor mogoče veliko kontrolo nad svojim življenjem. Vse to pa omogoča bivanje v oskrbovanih stanovanjih.

Za oskrbovana stanovanja obstajajo določene zakonsko predpisane posebnosti. Ne le, da morajo biti zgrajena tako, da ustrezajo potrebam starejših, v njih ne more živeti kar vsakdo, čeprav jih lahko kupi kdorkoli. Ker se oskrbovana stanovanja tako razlikujejo od stanovanj sicer, smo pripravili posebno vsebinsko področje, ki je namenjeno vsem, ki se bližajo, ali pa so že vstopili v življenjsko obdobje, ko je bivanje v oskrbovanem stanovanju možna oblika življenja.


Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog