Izbira najemnika

Po objavi oglasa, bodo začeli klicati različni ljudje, ki si bodo želeli stanovanje ogledati in ga morebiti najeti. Ogledi pa niso namenjeni le potencialnim najemnikom, da si stanovanje ogledajo, temveč tudi lastnikom, da spoznajo najemnike. Lastnika ne more nihče prisiliti, da nekomu odda stanovanje. Če meni, da mu potencialni najemnik ne ustreza, ga lahko brez slabe vesti odslovi. To je mnogo enostavnejša rešitev, kot težave s kasnejšo izselitvijo problematičnega najemnika.

Najemna stanovanja iščejo različni ljudje. Večji del je takšnih, ki imajo čiste namene. Ti potrebujejo stanovanje za lastno bivanje in so za to pripravljeni mesečno brez težav odšteti zahtevano najemnino. Manjši del ljudi, ki iščejo stanovanja, pa ima nečedne namene. Ali ne nameravajo plačevati najemnine, se ukvarjajo s prepovedanimi dejavnostmi (npr. prostitucija, tihotapljenje ljudi, …). Takšne ljudi je najbolje prepoznati še pred sklenitvijo najema saj nam bo prihranjeno kup nevšečnosti.

Ob ogledu stanovanja je nujno, da skuša lastnik izvedeti čim več o potencialnem najemniku in o njegovih življenjskih navadah. Veliko pove njegov videz in vedenje. Pošten najemnik bo odgovarjal na zastavljena vprašanja hitro in jasno, če le niso preveč osebne narave. Iz vprašanj, ki jih bo postavljal, je mogoče razbrati, kako dolgo ima namen bivati v stanovanju in v kakšen namen ga bo uporabljal.

Zelo lep pokazatelj je varščina. Če jo je pripravljen plačati brez oklevanja, je to dober znak, sicer pa lahko kaj prikriva. Takšnega najemnika, ki ne želi plačati varščine ali pa se temu ogiba, ni dobro sprejeti, saj so lahko kasneje z njim težave. Lahko da ima zle namene kar se tiče uporabe stanovanja ali pa ima težave s plačilno sposobnostjo in tudi najemnine ne bo redno plačeval. Varščino mora najemnik dati ob podpisu pogodbe oz. v skladu z dogovorom.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog