VpraÅ¡anja - VodičPlačilo stroškov po prekinitvi najemne pogodbe

VPRAŠANJE:

Zanima me ali lahko lastnik od mene zahteva plačilo stroškov po preteku najemne pogodbe. Namreč v pogodbi je navedeno, da se v primeru odpovedi upošteva 90 dnevni odpovedni rok, po preteku tega roka pa naj bi se plačevalo še 50% fiksnih pavšalnih stroškov za vsak mesec odsotnosti do prvotnega časa najema ( 11 mesecev ). torej če sem v stanovanju en mesec + odpovedni rok, bi moral se za 7 mesecev odplačati polovične fiksne stroške. Zanima me ali je ob podpisu tako določilo sploh zakonito, ter ali ga je možno izpodbijati?

(Grega)


ODGOVOR:

Pogodbena določila stranke zavezujejo, v kolikor sta glede posameznega dogovora dosegli soglasje. V primeru, da se z določilom ne strinjate imate možnost najemodajalcu ponuditi sklenitev aneksa k pogodbi, v nasprotnem primeru pa je za reševanje razmerja pristojno sodišče. Glede na prakso (upoštevajoč svobodno voljo in seznanjenost s pogodbenimi določili) dvomim, da bi s tožbenim zahtevkom lahko uspeli. 

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.

ePravnik d.o.o.

 

 

 

20.12.2016 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog