Vodič

Varovanje doma med poletnim dopustom


Vlomilci in tatovi radi izkoristijo čas, ko ste na dopustu – in če ste nepazljivi, se vam lahko zgodi, da vas bo ob vrnitvi pričakalo izpraznjeno ali celo uničeno domovanje. Kako se lahko temu izognete na enostaven način, brez najemanja varnostne službe ali instalacije alarmnega ali videonadzornega sistema?
 

Hiša potrebuje varuško

Najbolj enostaven način, s katerim si lahko zagotovite, da bo med vašo odsotnostjo vse v najlepšem redu, je ta, da za svoj dom najamete varuško. S kom od sorodnikov, prijateljev ali drugih ljudi, ki jim zaupate, se dogovorite, da se v času vašega dopusta preseli v vaše stanovanje ter skrbi zanj. Tako bo vaš dom naseljen in se nepridipravom ne bo zdel zapuščen, hkrati pa bo »varuška« lahko poskrbela tudi za zalivanje rož in zelenice, skrbela za vrt, praznila vaš poštni nabiralnik in skrbela za vaše hišne ljubljenčke.

Za čuvanje doma so seveda najbolj primerne odrasle osebe, ki jim takšno delo ne bo odveč, ter bodo svoje bivanje v vašem domu tudi same smatrale za neke vrste lasten dopust oziroma spremembo okolja. Če vam takšen dogovor ne uspe, lahko za delo najamete tudi zelo odgovornega starejšega najstnika. V skrajnem primeru pa se boste seveda morali dogovoriti z nekom, ki mu boste storitev plačali.
 

Skrb sosedov in prijateljev

Kadar ne želite, da bi v času vaše odsotnosti v vašem domu živeli drugi ljudje, se je potrebno dogovoriti za skrb s sosedi, sorodniki ali prijatelji, ki bodo vaš dom redno obiskovali. Tako bodo lahko poskrbeli za rastlinje in ljubljenčke, hkrati pa še za vse tisto, kar običajno priča o tem, da ste odsotni:

Potrebno je redno praznjenje poštnega nabiralnika in pobiranje časopisa. Če je možno, se s časopisno hišo dogovorite, da vam časopisa v času dopusta ne dostavljajo, na pošti pa se dogovorite, da vam pošto v tem času zadržijo oziroma jo preusmerite na drug naslov ali v poštni predal.

Neurejena okolica doma hitro izda, da vas ni. Med vašo odsotnostjo naj zato nekdo pokosi zelenico!

Če vaš dom dan za dnem zvečer ni osvetljen, je gotovo prazen. Kupite stikala s časovnico, da se bodo nekatere luči vsak večer za nekaj časa vključile, ali pa se s sosedom oz. drugim skrbnikom dogovorite, da vsak večer prižge drugo luč v stanovanju in jo pusti vključeno.

Poleg pomanjkanja ljudi priča o praznem domu tudi pomanjkanje prometa. Na vašem dovozu naj med vašo odsotnostjo parkira kdo od prijateljev ali sosedov.
 

Najpogostejše napake pri odhodu na dopust

Vse nas skrbi varnost doma med našo odsotnostjo, a kljub temu naredimo zaradi lahkomiselnosti precej napak, ki ga lahko ogrožajo. Tako marsikdo ne zapre in zapahne vseh oken in vrat, na primer zato, da bi imel vstop v hišo ljubljenček (na primer mačka). Prav tako marsikdo ne pomisli na to, da v hiši ni pametno hraniti dragocenosti in gotovine. Te je najbolje shraniti v bančnem sefu – če se temu želite izogniti, pa jih shranite pri zaupanja vrednih ljudeh, na primer pri starših.

Precej nespametno je ravnanje tistih, ki pred odhodom na dopust sodelavcem, znancem in drugim razložijo, kam bodo odšli in za koliko časa. Prav je, da se veselijo dogodivščin in obiska novih krajev, a vseeno velja biti previden. To velja še zlasti v času, ko vsi uporabljamo internet – nikar na družabnih omrežjih in drugje ne objavljajte, da greste na dopust oziroma ne objavljajte slik z dopusta, dokler se ne vrnete – saj ni treba, da vsi vedo, da se potepate.

Če smo že pri digitalnih vsebinah, pa še eno opozorilo – med predmete, ki jih je med dopustom najbolje odstraniti iz stanovanja, spada tudi vaš osebni računalnik, na katerem imate shranjene nastavitve za spletno banko in razna druga gesla, s pomočjo katerih bi vam lahko nekdo prizadejal škodo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog