Varovanje nepremičnin

V današnjem svetu je zlo razširjeno med veliko ljudmi. Zato smo prisiljeni svojo nepremičnino, predvsem pa njeno vsebino, zaščititi pred nepridipravi, ki si jo želijo prilastiti. Najbolj izpostavljeni so tisti, ki imajo več premoženja in pa podjetja. Smiselno pa je varovanje tudi skromnejšega premoženja.

Pri varovanju lahko govorimo o tako imenovanem pasivnem in aktivnem varovanju. Pasivno varovanje je oblika varovanja, ko lahko vlomilcem z različnimi elementi otežujemo ali preprečujemo vstop v objekt. Najbolj razširjena so protivlomna vrata, ki zelo otežijo vlom, pri hišah in pritličnih stanovanjih pa se na okna nameščajo kovinske rešetke različnih oblik, ki preprečujejo dostop do okna in morebitni vlom.

Aktivne oblike varovanja so fizično varovanje, kjer so pri objektu ali v njem stalno prisotni en ali več varnostnikov in različni sistemi za nadzor in varovanje (tehnično varovanje), ki obvestijo okolico, nadzorni center ali lastnika o vlomu.

Fizično varovanje, kjer je pri ali v nepremičnini prisoten vsaj en varnostnik, je razširjeno predvsem pri podjetjih, kjer lahko vlom povzroči zelo veliko gospodarsko škodo. Takšna oblika varovanja je finančno zahtevna in običajno za posameznike predraga. Pogosto se fizično varovanje kombinira tudi s tehničnim varovanjem, kjer sistem o vlomu obvesti varnostnika, ki je nekje v objektu in ta lahko takoj preveri ali je do vloma resnično prišlo.

Posamezniki za zavarovanje svojega premoženja največkrat uporabljajo elemente tehničnega varovanja. Gre za različne naprave, ki preko senzorjev zaznavajo ali pride do vloma ali ne in nato opozorijo okolico, lastnika ali nadzorni center. Najbolj preproste naprave so različni alarmi, ki s sireno opozorijo okolico, da je prišlo do vloma, naprednejše pa obvestijo lastnika preko GSM telefona ali pa nadzorni center, ki pošlje varnostnike na ogled. Slednja dva načina imata tihi alarm in omogočata, da se storilce ujame na kraju dejanja, saj ne vedo, da se je sprožil alarm.

Nastanek besedila: oktober 2007.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog