Novice - Upravljanje stavb

novica

Spletne skupnosti stanovalcev rešujejo težave v soseskah

Objavljeno dne 20.10.2009

Internet olajšuje življenje velikemu številu njegovih uporabnikov. Ponuja informacije, zabavo in omogoča komunikacijo med uporabniki iz celega sveta. Tudi na področju nepremičnin bi v današnjem času težko shajali brez interneta. Na spletu si lahko ogledamo razne nepremičninske oglase in dobimo druge pomembne informacije, v zadnjem času pa narašča tudi število spletnih skupnosti stanovalcev, ki preko spleta komunicirajo in rešujejo težave, povezane z njihovo sosesko.


Spletna stran skupnosti stanovalcev Viška Sončava

Ena najpogostejših oblik komuniciranja med stanovalci so forumi. Stanovalci se zavedajo, da bodo skupaj lažje dosegli želeno, zato se med seboj povezujejo, dogovarjajo, izmenjujejo mnenja in predloge ter iščejo rešitve za težave, ki se pojavljajo v njihovi soseski. Boštjan Pilej, ustanovitelj foruma/spletne strani soseske Viška Sončava o postavitvi foruma pravi: »Za ustanovitev sem se odločil zaradi bolj učinkovitega nastopa proti investitorju soseske in skupnega uveljavljanja informacij. Na skupnih delih objektov ter na individualnih stanovanjih je bilo ogromno gradbenih napak, odnos investitorja do reševanja reklamacijskih zahtevkov pa je bil neprofesionalen«. S takim nastopom je mnogo lažje opozoriti na določene napake in doseči želeno. Iz tega razloga se na internetu takšnih in podobnih spletnih skupnosti stanovalcev pojavlja vedno več. Še posebej popularni so v novejših soseskah, kjer se stanovalci združijo z namenom, da bi odpravili napake na novogradnjah. Pri nas jih je okoli deset, število pa razmeroma hitro raste:

Ustanovitev foruma je enostavna in brezplačna, ustanovi ga lahko vsak: »Ker na spletu ni bilo foruma za stanovanjsko sosesko Bistra in ker vsi vemo, da so forumi odličen način izmenjave informacij, sem se odločil, da ga postavim kar sam, saj imam nekaj izkušenj z ITjem in mi je to predstavljajo 10 minut dela,« pravi ustanovitelj foruma soseske Bistra, Miha Martinec.

Če v svoji soseski foruma še nimate, in iz kakršnegakoli razloga želite povezati stanovalce, lahko to storite na enostaven način. Na spletni strani Moj forum kliknete na okno »odprite brezplačen forum« in vpišete zahtevane podatke. Stanovalce o novonastalem forumu lahko obvestite preko letakov, oglasnih desk ali na kakšen drug način.

Odziv je po mnenju naših sogovornikov dober: Ustanovitelj foruma Mesarske pravi: »Registriranih je kar nekaj stanovalcev od tega jih je nekaj zelo aktivnih, večina pa bolj bere napisano. Sodelovanje se je z umiritvijo odprtih zadev zmanjšalo, poveča se le, kadar je odprta kakšna zanimiva tema.«


Forum skupnosti stanovalcev Magdalena

Teme, ki se pojavljajo na forumih, so različne, od pritožb stanovalcev, informiranja, do reševanja težav, napak itd. Po besedah ustanovitelja foruma Mesarske, so najpogostejše teme, ki se pojavljajo na forumu, tekoče aktualne težave kot so kraje, neprimerno vedenje nekaterih stanovalcev, težave z okolico, novi posegi v okolje, poleg tega pa stanovalci na forumu debatirajo o reševanju skupnih tožb. Pojavljajo se tudi oglasi za oddajo in najem stanovanj in parkirnih prostorov, izgubljeni in najdeni predmeti, ankete, objave člankov, ki govorijo o soseski itd.

Forumi so vsekakor pozitivna pridobitev za stanovalce, vprašanje pa je, če imajo te skupnosti kakšen učinek oz. ali se preko njih določene težave dejansko rešijo. Boštjan Pilej, ustanovitelj spletne strani/foruma soseske Viška Sončava pravi, da se: »Takih primerov je kar nekaj, eden od teh je v celoti prenovljeno otroško igrišče, ki je šele po enoletnem reklamacijskem postopku v skladu z osnovnimi standardi EU glede varnosti, podoben pa je primer varnostne ograje ob strugi Gradaščice, ki je bila do kontroverznega članka na spletni strani popolnoma nezaščitena in nevarna,... Veliko pa je tudi opisov reklamacij posameznikov v stanovanjih.«

Poleg forumov za spletno združevanje stanovalcev obstajajo tudi drugi načini. Eden od teh je spletna stran Facebook in podobne socialne mreže, ki so prvotno namenjene komunikaciji med pridruženimi člani. V tem primeru gre, za razliko od forumov, bolj za zabavo in spoznavanje, kot kakšno bolj resno reševanje težav. Verjetno k temu pripomore tudi dejstvo, da so mladi nasploh največji uporabniki tovrstnih socialnih spletnih mrež. Iz tega razloga zasledimo tudi veliko skupnosti stanovalcev študentskih domov. Tu je reševanje težav v zvezi s stanovanji in sobami postavljeno na stranski tir, najpomembnejša tema pa je: kdaj bo naslednja študentska zabava.

Spletne skupnosti stanovalcev so pomemben del življenja v nekem naselju, saj pripomorejo k vzpostavljanju sosedskih odnosov, informiranju in reševanja težav. Če živite v novogradnji, zagotovo veste, kako težavno je odpravljanje napak, te skupnosti pa nam dajo vedeti, da v »boju« z investitorji nismo sami, poleg tega pa olajšajo in poenostavijo celoten proces reševanja težav.

Samanta Zupan

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog