Novice - Izmere in cenitve

novica

Z urejenimi mejami do dobrih medsosedskih odnosov

Z urejenimi mejami do dobrih medsosedskih odnosov
Objavljeno dne 11.07.2011
Urejene meje so običajno pogoj za dobre medsosedske odnose. V primerih, ko meje niso jasno določene, se je smiselno lotiti postopka ureditve meje.

Postopek poteka pri Geodetski upravi RS, pobudnik za izvedbo ureditve meje pa je lastnik parcele, ki želi, da so meje urejene. Pri tem sodelujejo vsi lastniki parcel, na katere ta parcela meji. Preden se pri Geodetski upravi začne postopek evidentiranja meje, mora geodetsko podjetje, ki ga najamemo, izdelati elaborat ureditve meje. V njem so podatki o meji iz zemljiškega katastra in morebitne meje, ki so jih pokazali lastniki parcel na mejni obravnavi. Ta poteka na terenu, na njej pa sodelujejo vsi lastniki, ki se jih meje tikajo.

Geodetska uprava na osnovi elaborata določi meje. Če se lastniki strinjajo z mejami, določenimi na terenu, potem je postopek hiter, sicer pa izvede ustno obravnavo. Če se na ustni obravnavi lastniki ne sporazumejo, potem je treba spor glede meje reševati na sodišču.

Strošek postopka ureditve meje je 21,02 € v obliki taks. K temu je treba dodati še izdelavo elaborata, ki se plača po ceniku geodetskega podjetja, ki ga najamemo.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog