Vprašanja - Izmere in cenitve
Število ustreznih rezultatov: 63
Stran: 1 2 3
Odkup zemljišča od občine (Uroš)
Občina mi je ponudila v odkup del zemljišča, ki je v družinski uporabi že več generacij, saj smo bili do nedavnega prepričani, da je to zemljišče v naši lasti. Zemljišče je delno pozidano stavbno zemljišče - 54 m2 velik travnik med cesto in vhodom v hišo. Občina mi je ponudila ceno za m2, ki jo je za celotno občino s podobnim tipom zemljišča določil sodni cenilec, s katero pa se ne strinjam. Zato smo dali izdelati oceno nepremičninski agenciji, ki je ugotovila, da je tržna vrednost m2 cca 50% nižja. Občina seveda te cenitve ni upoštevala in je naročila ponovno cenitev te parcele. Moje vprašanje je: Ali lahko občina stroške ponovne cenitve naprti meni,  čeprav bo znesek cenitve nesorazmeren s ceno parcele (cca. 30% vrednosti parcele?). Bojim se namreč, da bodo bremenili mene, in bo na koncu kljub morebitni nižji ceni za m2 končni strošek višji zaradi stroška cenitve. Kakšne so moje možnosti? ... (SLONEP)
Kje najti cenilca, ki bo določil vrednost zemljišča? (marko)
Kje lahko najdem cenilca, ki bi mi ocenil vrednost zemljišča, pod katerim so mineralne surovine? ... (SLONEP)
Geometer ni opravil svojega dela - kaj storiti? (orka)
Pred dvema letoma sem kupoval parcelo, ki ni imela urejenih meja. Pred mojim nakupom smo se dogovorili, da prodajalec da parcelo premeriti in da se postavijo mejniki. Geometer je parcelo premeril, postavil mejnike in dobil od prodajalca tudi plačano. Takrat je na moje vprašanje, kdaj lahko pričakujem, da bo zadeva tudi katastrsko urejena in le ta izmera, ki jo je opravil tudi vrisana (prišlo je namreč do odstopanja od prejšnje vrisane meje) odgovoril, da lahko traja tudi eno leto. Vse lepo in prav vendar je sedaj od tega že več kot 2 leti in to še vedno ni urejeno. Zanima me, če obstaja inštitucija, kamor lahko tega geodeta prijavim zaradi neopravljenega dela do konca? Na klice se mi namreč ne oglaša več, ali pa vedno najde izgovor, da ne more govoriti. ... (SLONEP)
Ali lahko zazidljivo parcelo rezmejimo na gradbeni del? (jjasna)
Z možem imava parcelo veliko cca. 730 m2, gradila bova hišo 13x10m (K+P). Prosila sva za informativni izračun komunalnega prispevka in informacijo ali je vsa parcela tudi gradbena parcela. Če je tako, bo strošek izredno velik (ok. Ljubljane), če pa spremeniva in najina parcela ni v celoti tudi gradbena se pa kar nekaj pozna. Pri tem upoštevava, da mora biti razmerje pozidanega in nepozidanega 40:60. Torej, če bi bila gradbena parcela velika le cca. 500 m2. Geodet je rekel, da mora to "razmejiti" kje in kaj je gradbena parcela, projektant pa, da ne rabimo iz ene parcele sedaj narediti dve. Je sploh možno, da zazidalno parcelo mer 730 m2 razmejimo na 500 m2 gradbene parcele? Kako, kdo, kje? ... (SLONEP)
Ali lahko preko sodišča preprečim spremembe javne poti? (simč)
Ali bi lahko sodišče razveljavilo javno pot ki je vpisana v ZK več kot 60 let in je sedaj travnik, ki si ga lasti soseda, ter služnostno pot spremeni v javno, ki ji je vzporedna. Glede na zakon se javna pot ne da kupiti, priposestvovati, prodati predvsem pa zamenjati z drugo parcelo. Prosim vas za čimprejšnji odgovor kajti danes smo opravljali geodetske meritve in zakoličbe s katerimi pa se ne strinjam, pri tem se počutim ogoljufanega, saj nameravajo s strani KS služnostno pot samo razširiti in jo vpisati v ZK kot javno, tam, kjer je sedaj javna pot pa bi soseda imela travnik. Soseda tudi ni dovolila zakoličbe, kjer poteka javna pot. Ali imam še možnost izpodbijat te meritve, ki so bile opravljene danes?... (SLONEP)
Kakšna je vrednost nadstropja starejše hiše na obrobju Kranja? (JANEZ)
Zanima me vrednost zgornjega nadstropja 70 let stare hiše. Nadstropje ima 50 m2. Je brez vode, ima enofazno el. napeljavo potrebno zamenjave. Stropi in tla so lesena, hiša ni izolirana. Lastni vhod, stopnišče zunaj leseno, je potrebno zamenjave. Hiša je na obrobju Kranja. ... (SLONEP)
Cena geometra? (vera)
S sosedom sva pred leti kupila parcelo, vsak eno polovico. Na tej parceli pa stoji tudi hiša, tako sva tudi na hiši solastnika.  Sedaj pa bi rada poklicala geometra, da bi to parcelo odmeril. Sosed mi nagaja, tudi hiše ne pusti podreti, zato me zanima cena geometra.... (SLONEP)
Kakšna je cena neurejenega podstrešja? (Andrej)
Imam čisto preprosto vprašanje glede cene. Namreč od starih staršev bi rad kupil okoli 50 m2 podstrešja v hiši v Ljubljani (Bežigrad). Podstrešje je neizolirano, brez vode, elektrike in kakršnih koli komunalnih priključkov. Na podstrešju ni zidov, niti stropov (vse bi moral dograditi), enako so tla groba in neprimerna zaradi česar bi jih bilo potrebno še dokončati. Tudi ni dovolj svetlobe, tako da bi bilo treba vgraditi strešna okna. Da pa se seveda ne bi zameril, bi jim rad ponudil nekje tržno vrednost. Zanima me, kolika bi bila nekako realna in koliko tržna vrednost take kvadrature v podstrešju (mansarda) pri čemer je to dvignjeno 2. nadstropje - pritličje je dvignjeno).... (SLONEP)
Razdelitev hiše in geodetske storitve? (Lili)
Mama in njena sestra sta si sporazumno in v soglasju razdelili hišo, razdelitev sta hoteli overiti pri notarju, ta pa je rekel, da mora razdelitev opraviti geodet, kar stane 600 evrov. Ali je res potreben geodet in tako visoki stroški?... (SLONEP)
Kakšna je vrednost dela hiše dvojčka v občini Naklo? (NN)
Radi bi kupili hišo, dvojček. V prvi polovici dvojčka je soseda v drugi polovici pa je lastnik stric, ki nama prodaja spodnjo polovico dvojčka, druge polovice dvojčka pa je lastnik mož. Zanima me vrednost spodnjega nadstropja, ki meri 86 m2, dvorišče je v skupni rabi z sosedo, dovoz je skupni ima pa še garažo, ki meri 20 m2 (ni obnovljena, nima ometa v njej pa je cisterna za olje). Hiša nima izolacije, je stara. Elektrika je bila obnovljena pred 10 leti. Lokacija pa je v Strahinju, Občina Naklo. Zanima me dejanska vrednost tega stanovanja.... (SLONEP)
Je mogoče odstopanje cenilčeve ocene od tržne vrednosti? (Maja)
Predvidevam, da se vrednosti nepremičnin, ki jih ocenijo sodni cenilci delno razlikujejo od tržnih vrednosti. Bi lahko rekli, da so ocenjene vrednosti v povprečju višje od tržnih? Hvala za odgovor.... (SLONEP)
Ali potrebujem gradbeno dovoljenje za zamenjavo oken, vrat in kritine? (Adaptacija in gradbeno dovoljenje in cenitev hiše)
V hiši, ki bi jo kupila je potrebno zamenjati kritino, okna in vrata. Ali potrebujem zato gradbeno dovoljenje, ali je potrebno delo le priglasiti upravni enoti (zunanjost hiše se ne bo spremenila). Ali je potrebno, da vrednost hiše, ki je predmet prodaje, določi cenilec, ali velja za osnovo za obdavčitev cena določena v kupoprodajni pogodbi.... (SLONEP)
Kako pridobimo soglasje vseh sosedov za usoešno parcelacijo? (majda)
Pozdravljeni!Dve stranki kupujeva eno parcelo. Pogoj za nakup je bil, da se parcela pred nakupom razparcelira na dva enaka dela, kjer vsaka stranka kupi svojo polovico. Geometer je bil že na terenu in posnel situacijo. Zaplet nastane pri tem da se morajo z razparcelacijo strinjati vsi mejaši. Omenjena parcela na eni strani meji na drugo parcelo, ki ima 9 lastnikov, ki živijo v več državah,m, en lastnik, ki je živel v tujini pa je umrl. Ali imate kaj izkušenj s kakšnim podobnim primerom. Ker je po naših informacijah sedaj glavni problem tisti mejaš ki je umrl, ker zanj v Sloveniji ni bila narejena zapuščinska obravnava. Geodet zatrjuje, da se bo to precej zavleklo, ker je v primeru zapuščinske obravnave potrebno počakati, da je ta na sodišču pravnomočna. Šele dediči lahko potem dajo soglasje.Ali kdo ve, kaj se zgodi da v primeru cca 15 mejašev en ne da soglasja? Ali je pri tem postopku potrebno popolno soglasje mejašev ali samo večine.Ali kdo ve kakšni so časovni okviri, da se spelje ta postopek razparcelacije, ker je omenjena problematična meja bila do sedaj samo enostransko določena in na sredini ni možno postaviti mejnika.Za kakšne nasvete oz. podobne izkušnje bi bila hvaležna.lp, majda... (SLONEP)
Kje opraviti izpit za sodne cenilce nepremični? (Matjaž)
Potrebujem naslov ustanove, kjer se opravlja izpit za sodne cenilce nepremičnin. Hvala... (SLONEP)
Cena stanovan glede na vstop v eropski tržni prostor (NN)
Zanima me ali se bodo cene stanovanj z vstopom Slovenije v Evropski prostor zvišale ali znižale,pa tudi glede stanovanjske varčevalne sheme ?... (SLONEP)
Cena hiše na trgu (N.)
Pozdravljeni. Za orientacijo me zanima, po kakšni ceni bi lahko prodali vrstno hišo (četvorček), staro 30 let, z obnovljeno streho. Velikost stanovanjske stavbe je 68 m2 (1-nadstropna hiša) in pripadajoče dvorišče v velikosti 216 m2.... (SLONEP)
JUS C2.100 standard o površini stanovanja (V.)
Kje je objavljen čistopis JUS C2.100 ki govori o uporabni površini stanovana?... (SLONEP)
Sodni cenilec gradbene stroke (S.M.)
Iščem ustreznega sodnega cenilca gradbene stroke, ki bi lahko pravnoformalno razdelil (v naravi) nepremičnino, ki je sedaj razdeljena le po deležih...... (SLONEP)
Ponovna izmera stanovanja (D.Z.)
Pred tedni smo dali v stanovanju prelakirat parket in ugotovili, da je stanovanje veliko 98 m2, ne pa 76 m2, kot je zapisano v pogodbi. Na zemljiški knjigi pravijo, da lahko spremenim kvadraturo stanovanja le, če mi to opravi podjetje, s katerim je bila sklenjena kupoprodajna pogodba (stanovanje sta odkupila starša od očetovega podjetja pred 18 leti). Ali obstaja kakšna druga možnost (privat geometri ipd.)? Za odgovor se Vam vnaprej najlepše zahvaljujem! ... (SLONEP)
Vrednost zaščitene kmetije (S.B.)
V zapuščinskem postopku bo treba določiti vrednost nujnega deleža. Kolikšna je približna vrednost kmetije ki ima cca 50 let staro zidano dvo-stanovanjsko hišo, nekaj gospodarskih poslopij v slabem stanju, je brez strojev in živine, ima 45 ha gozda 4. kat. razreda, 7 ha pašnikov 3. kat. razreda, 8 ha travnikov 6. kat. razreda. V gozdu se že 30 let ni sekalo, pred tem pa je imela kmetija cca 200 m3 letnega etata smrekovega in cca 30 m3 letnega etata bukovega lesa. Kmetija spada v gorsko višinsko področje z omejenimi dejavniki in leži na nadm. višini 700-1000 m.... (SLONEP)
Odkup parcele na kateri stoji dvostanovanjska hiša odkupljena po jazbinškovem zakonu (R.R.)
Sem lastnik stanovanja v pritličju dvostanovanjske hiše. stanovanje smo kupili po ti. "jazbinškovem zakonu.kupnino sem poravnala v enkratnem znesku, sosed v zgornjem nadstropju pa je kupnino plačuje v obrokih za dobo 20 let.Na mestno občino sem dala vlogo za odkup parcele ki bkroža hišo, to je približno 250m.z prodajo se strinja tako mestni svet občine kot krajevna skupnost.za odkup se je prijavil tudi sosed,ki biva v zgornjem nadstropju in kupnine za stanovanje še ni poravnal. zanima me ali imam zaradi plačane kupnine v enkratnem znesku kakšno predkupno pravico oz kako se omenjeno parcelo razdeli da je funkcionalna (dogovor s sosedom ni možen).ali je možno, da pri vpisu etažne lastnine v zemljiško knjigo avtomatično postanem lastnik omenjene parcele.... (SLONEP)
Cena lokala - Slovenska Bistrica (NN)
Iimam v lasti 45 m2 velik lokal v Slov.Bistrici. Zanima me,  koliko denarja bi dobil, če bi dal lokal v nejem. Lokal je primeren za poslovni prostor, delavnico, gostinjski lokal,...... (SLONEP)
Nadaljnja prodaja montažne hiše (NN)
Ali imajo montažne hiše v primerjavi z zidanimi v resnici bistveno slabšo ceno, če tako montažno hišo, potem kot jo kupim oziroma izgradim, želim čez nekaj let prodati naprej. Kaj pravijo agencije? Lahko navedete kak primer npr. tri ali deset let starih hiš, ene take, ene drugačne - kakšna je zaradi tega razlika v ceni?... (SLONEP)
Sodni cenilec nepremičnin (D.Z.)
Zanima me kje je možno opraviti izpit za sodnega cenilca nepremičnin? Katero izobrazbo potrebujem, prakso...? Hvala za vas trud. lep pozdrav Domen Zupancic... (SLONEP)
Razdelitev parcele (N.N.)
sem lastnik kmetijske parcele(travnik 1000m2,katera je delno zazidljiva(200m2),občina je po sredini zazidljivega dela napeljala vodovod.Ali lahko zahtevam da se določi drugi del parcele kot delno zazidljiv.hval za odgovor... (SLONEP)
Mansarda (NN)
Zanima me če je kvadratni meter mansardnega stanovanja na trgu cenejši ali morda dražji od "normalnega"kv.m. stanovanjske površine in če je mogoče pri nakupu ali novega ali starega stanovanja preko agencije kaj "barantati" glede cene.Hvala za odgovore.Lep pozdrav... (SLONEP)
Plačilo prepisa,cenilca,davka (M.V.)
Prodajam stanovanje in hkrati kupujem hišo. Zanima me: 1. kdo plača cenilca za nepremičnine, če ga zahteva kupec, 2. kdo nosi stroške nakupa oz. prodaje tj. kupoprodajno pogodbo,overovitve,vpis v zemljiško knjigo, 3. kolikšen je davek na nepremičnine v primeru da prodajam manjše stanovanje (40 m2) ter kupim hišo (100m2+400m2 zemljišča). ... (SLONEP)
Darilna pogodba - opredelitev velikosti (NN)
Vprašanje: V darilni pogodbi za del hiše je potrebno opredeliti tudi velikost darovanega dela v m2. Ali je dovolj, da sami izmerimo oz. opredelimo velikost ali je potrebno kakšno uradno mnenje?... (SLONEP)
Geometer (NN)
Imamo dve parceli na eni stoji stanovanjska hiša , druga pa je njen priključek in meji z sosedom.Sosed nima pravno lastniško urejeno da je parcela na kateri stoji njegova hiša res njegova. Z ozirom , da smo zahtevali ponovno odmero (prejšna je bila že narejena) men nami in njim nas zanima ali lahko on kot nelastnik in sosed prisostvuje meritvam geometra ali mora biti prisoten pravi lastnik.Na neuradni njegovi parceli so že od prej plombe prejšnih lastnikov tako , da prepisa ni mogel urediti. ... (SLONEP)
Metodologija za vrednotenje nepremičnin v EU (NN)
Kako in po kakšni metodologiji bo potekalo vrednotenje in ocenjevanje nepremičnin? Naša metodologija (PEM Ur. l. SRS, št. 8/87) je zastarela in neuporabna ter za tržno vrednotenje nesprejemljiva. Ali bomo povzeli nemški sistem? Ali ima EU svojo metodologijo? Kje jo je možno dobiti? Ali obstaja o tem kakšna literatura? Kje je možno dobiti navodila, kako potekajo vrednotenja nepremičnin v EU? Ali pri nas kakšna institucija pripravlja za to področje navodila in metodologijo in če jo - kdo? Kdaj je pričakovati objavo metodologije? ... (Urad za informiranje)
Stran: 1 2 3
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog