Vprašanja - Izmere in cenitveAli lahko preko sodišča preprečim spremembe javne poti?

VPRAŠANJE:

Ali bi lahko sodišče razveljavilo javno pot ki je vpisana v ZK več kot 60 let in je sedaj travnik, ki si ga lasti soseda, ter služnostno pot spremeni v javno, ki ji je vzporedna. Glede na zakon se javna pot ne da kupiti, priposestvovati, prodati predvsem pa zamenjati z drugo parcelo. Prosim vas za čimprejšnji odgovor kajti danes smo opravljali geodetske meritve in zakoličbe s katerimi pa se ne strinjam, pri tem se počutim ogoljufanega, saj nameravajo s strani KS služnostno pot samo razširiti in jo vpisati v ZK kot javno, tam, kjer je sedaj javna pot pa bi soseda imela travnik. Soseda tudi ni dovolila zakoličbe, kjer poteka javna pot. Ali imam še možnost izpodbijat te meritve, ki so bile opravljene danes?

(simč)


ODGOVOR:

Niste sicer napisali vseh podatkov, a načelno velja, da je treba najprej doseči spremembo namembnosti oziroma prekategorizacijo zemljišča, ki formalno predstavlja javno pot, kar pa je upravni in ne sodni postopek.

Odgovor je pripravila pravna pisarna JK Group.

09.04.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog