Novice - Agencije in posredniki

novica

Stališča ZPN-GZS v povezavi s spremembami zakonodaje o nepremičninskem posredovanju

Stališča ZPN-GZS v povezavi s spremembami zakonodaje o nepremičninskem posredovanju
Objavljeno dne 11.04.2011
Zbornica za poslovanje z nepremičninami pri GZS je pripravila stališča, pripombe in predloge k predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nepremičninskem posredovanju. Zbornica podpira predlagane spremembe, ki jih je predložila vlada v obravnavo Državnemu zboru, vendar pa opozarja na nekatere pomanjkljivosti.

Zbornica predlaga, da se uvede sistem stalnega dopolnilnega usposabljanja nepremičninskih posrednikov na podlagi točkovnega sistema. Nepremičninski posredniki bi z udeležbo na različnih strokovnih seminarjih, posvetovanjih in drugih dogodkih nabirali dodatno znanje in točke, kar bi jim omogočalo obdržati licenco. Podobno je urejeno za nekatere druge poklice. Uvesti bi bilo treba fiduciarne račune za nepremičninske družbe, na katerih bi se shranjevala sredstva naročnikov in tretjih oseb, ki jih dajejo v hrambo nepremičninski družbi. Sedaj se ta sredstva vplačujejo na račune nepremičninskih družb.

Zbornica za poslovanje z nepremičninami zavrača stališče Zveze potrošnikov Slovenije, da prihaja do množičnih kršitev veljavne zakonodaje s strani nepremičninskih družb in posrednikov z licenco. Ravno tako se ne strinja, da bi morali ohraniti najvišje določeno posredniško provizijo. V EU ni v nobeni državi določena najvišja dopustna provizija pri posredovanju v prometu z nepremičninami. Višino provizij bo uravnaval trg, kjer je konkurenčnost velika. Na trgu namreč deluje 800 nepremičninskih družb in samostojnih podjetnikov. Zbornica tudi nasprotuje predlogu Zveze potrošnikov, da naj se povečajo zavarovalne vsote za zavarovanje odgovornosti nepremičninskih družb za morebitno škodo, povzročeno naročniku ali tretji osebi. Zbornica tudi nasprotuje sedanji omejitvi dopustnega roka veljavnosti pogodbe o posredovanju na največ devet mesecev. V trenutnih razmerah prodaja lahko traja tudi več let.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog