Novice - Agencije in posredniki

Agencije ne bi omejevale provizije

Objavljeno dne 26.10.2004

Nepremičninske agencije smejo po zakonu o nepremičninskem posredovanju svojim strankam zaračunati 4 % provizijo na kupoprodajno ceno. Provizijo lahko zaračuna le tisti stranki s katero ima sklenjeno pogodbo.

Agencije ne obljubljajo, da bodo pripeljale kupca, temveč, da se bodo po najboljših močeh trudile, da ga najdejo. Provizijo si agencija sme zaračunati le, če je kupoprodajna pogodba sklenjena s kupcem, ki ga je o­na pripeljala. Če posreduje za obe stranki, si lahko pri vsakem obračuna le polovico stroškov in provizije.

Podobno je tudi v primeru iskanja najemnikov. Tu ni zakonskih omejitev o največji proviziji, je pa običajna provizija enakovredna enomesečni najemnini.

Po mnenju nekaterih nepremičninskih posrednikov je omejitev najvišje provizije nepotrebna, saj bo trg sam uravnaval najvišjo provizijo. V tujini so provizije pri prometu z nepremičninami precej višje.

Vendar provizija ni vedno omejena. V primeru, da je pogodbena vrednost nepremičnine manjša od 10.000 evrov, potem ni omejitve provizije.

Povzeto po članku Tomaža Tonija.

Vir: Delo, 26.10.2004

Več: http://www.delo.si/index.php?sv_path=43,50&id=af9c54b30de061...

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog