Vprašanja - Agencije in posrednikiAgencijska provizija in oderuštvo

VPRAŠANJE:

Zadnječase berem o omejevanju provizije. Ker sem ravno kupil novo stanovanje, se mi zdi provizija 2% od kupca in 2% od prodajalca (pa še DDV) velliko oderuštvo. Posrednik me je zgolj enkrat peljal na ogled, prilagodil tipsko pogodbo, peljal k notarju (kjer sem moral posebej plačati) in za to zaračunal pol milijona. Enako je bilo, ko sem prodajal prejšnje stanovanje, na osnovi česar sem kupil novega. Skupaj torej milijon. Zanima me, če so tudi drugje po svetu take tarife.

(NN)


ODGOVOR:

Glede agencij in njihove provizije smo odgovarjali že večkrat, posebej v  povezavi s spiskom kvalitetnih agencij in katalogom storitev.

Provizija v Sloveniji ni posebej visoka, prej bi celo rekli, da je razmeroma nizka. Opis ureditve v drugih državah najdte v predologih nove zakonodaje, posebej pa npr. tukaj.

Nad provizijo se zgražajo samo v enostavnih primerih posredovanja kot je morda vaš. Kot smo že večkrat poudarili, pa se večina posredovanj na kaki točki zaplete. To pa zahteva veliko znanja, izkušenj, prisebnosti in živcev. Hkrati pa morajo agenti  opraviti ogromno ogledov, v povprečju je namreč le nekaj odstotkov ogledov takih, da se stranki sporazumeta za posel. Pogosto zato lahko minejo meseci napornih ogledov brez kakršnihkoli dohodkov. Posel nepremičninskega posrednika je torej težak in je zato v njem tudi ena največjih flutkuacij.

Ponoviti velja, da  pri nas na nepremičninskem področju ni toliko problem provizija, ampak predvsem ureditev tega področja, ki dopušča, da se za zaračunano storitev opravijo nekvalitetne storitve.

 

 

04.10.2002 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog