Novice - Agencije in posredniki

novica

Sklepi 1. slovenske nepremičninske konference

Objavljeno dne 20.09.2005

19. in 20. septembra 2005 poteka v Portorožu 1. nepremičninska konferenca, ki jo je pripravilo GV izobraževanje. Konferenco je odprl državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Marko Satrman, ki je poudaril, da so razlike na nepremičninskem trgu posledica ekstremne asimetrije informacij na trgu, ki omogočajo in ohranjajo delovanje kartelne ekonomije.

Spekter predavanj prvega dne je bil zelo širok. Predstavljene so bile teme s področja trga nepremičnin, zakonodaje, zakonodajnih novosti in zahteve sodobnega kupca.

Sklepi prvega dneva konference.

  • Cene nepremičnin se dvigujejo. Glavni razlog je pomanjkanje ustreznih parcel, neurejeno kreditiranje, draga gradnja in zahtevno pridobivanje dokumentacije.
  • Kupci naj se pred sklepanjem pogodbe o nakupu nepremičnine posvetujejo s strokovnjakom: odvetnikom in sodnim cenilcem gradbene stroke (v primeru naovogradnje).
  • Urediti je potrebno hipotekarno bančništvo.
  • V Sloveniji kupna moč ni dovolj velika, da bi bila kritična masa premožnejših kupcev dovolj velika, da bi se izplačalo vlaganje v velika stanovanja.
  • Kupci nepremičnin so dobro osveščeni in zelo zahtevni.
  • Potrebno je urediti zakonodajo o nepremičninskem posredovanju tako, da bi del poslov nepremičninskih agencij prevzeli notarji in odvetniki. Urediti je potrebno tudi plačevanje agencijske provizije, ki v praksi ni enako po vsej Sloveniji. Predvsem na Štajerskem agencije ne dobijo provizije od kupca, temveč le od prodajalca.
  • Tujci kupujejo nepremičnine v Sloveniji, vendar so to manj premožni ljudje, ki želijo nepremičnine tudi oddajati.

Naslednja Slovenska nepremičninska konferenca bo 25. in 26. septembra 2006 v Portorožu. Letos pa bo v novembru potekalo še 16. strokovno srečanje »Poslovanje z nepremičninami: država, državljani, stanovanja«.

SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog