Vprašanja - StoritveDoločitev upravnika v stanovanjskih stavbah, kjer to ni potrebno

VPRAŠANJE:

Vem, da zakon predvideva, da je upravnika obvezno določiti v stavbah z več kot 8 enotami. V naši stavbi je 7 enot in 11 lastnikov. Vsi, razen enega lastnika, želimo imeti upravnika in smo ga izglasovali na zboru z 75% večino. Zanima me, ali velja, da je določanje upravnika posel rednega upravljanja kjer se za določanje potrebuje več kot 50%, ali to v našem primeru ne velja? Ali to pomeni, da eden odloča, da ga ne bomo imeli in drugi pri tem nimamo besede?

(Katarina)


ODGOVOR:

Posel rednega upravljanja je termin, ki ga uporabljamo kadar je Pogodba o upravljanju že sklenjena. Se pravi kadar govorimo o razmerju med upraviteljem in etažnimi lastniki. V vašem primeru pa v tem trenutku obstaja zgolj še razmerje med etažnimi lastniki, ki se ne nanaša na upravljanje, ampak na pridobivanje glasov, posledica katerih bo določena mesečna obveznost vseh etažnih lastnikov. Iz tega razloga je za takšen dogovor med etažnimi lastniki potrebno soglasje vseh etažnih lastnikov.

V stavbah, kjer obstaja le 7 posameznih enot, upravnika obvezno ne potrebujete. Se pa tudi v objektih podobnih vašemu lastniki stanovanj odločajo za najem upravljalca. Predvsem zato, ker se težko sami med seboj dogovorijo za mnoga nujna in potrebna dela v zvezi s stavbo.

Vendar je potrebno opozoriti tudi na dejstvo, da je v takšnih primerih zaradi specifične narave dela Pogodba o upravljanju precej drugačna (in nadomestilo za upravljanje dražje) od klasičnega upravljanja običajnih večstanovanjskih objektov.

Morda bi bilo smiselno, da bi pred zbiranjem soglasij pridobili ponudbe in vsakega etažnega lastnika seznanili s predvideno višino mesečne obveznosti in hkrati s koristjo, ki bo nastala na podlagi takšne odločitve. Realna kalkulacija stroškov in koristi, lahko privede do željenega soglasja.

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.

ePravnik d.o.o.

22.09.2016 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog