Vprašanja in odgovoriAli lahko oreh s koreninami poškoduje hišo?

VPRAŠANJE:

Ali korenine oreha lahko povzročijo škodo na hiši? Oreh raste 5 metrov od hiše in je star približno 30 let, hiša je stara okoli 100 let. Kaj lahko storimo, da ne bi prišlo do škode na hiši, ne da bi ga podirali?

(Andi)


ODGOVOR:

Drevesa običajno naredijo korenine na enaki razdalji od debla, kot sega krošnja. Korenine vašega oreha so verjetno že dosegle vašo hišo, ali pa jo bodo, ko se bo krošnja dovolj razširila.

Korenine dreves lahko na objektih povzročijo poškodbe, zato dreves naj ne bi sadili preblizu. Svetujem vam, da okoli dva metra pred hišo skopljete ozek jarek in porežete vse korenine oreha, ki rastejo proti hiši. Pomembno je, da porežete glavne (debelejše) korenine. Postopek boste morali občasno ponavljati.

Zaščita temeljev pred koreninami >>

25.01.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

15. bolšji sejem rastlin

04.05.2019 - 04.05.2019 V okviru sejma bodo tudi predavanja, predstavitve in vodeni ogledi na tematiko dogajanja ter delavnice za otroke.

Vrtnarski sejem FREISINGER GARTENTAGE

10.05.2019 - 12.05.2019 23 let vrtnarskega sveta - dobrodošli Slovenci!

2. Dan čebel v botaničnem vrtu

20.05.2019 - 20.05.2019 Spoznali boste čebelarjenje in medovite rastline ter pomen čebel in drugih opraševalcev.

Slovenija – botanično zanimiva dežela

22.05.2019 - 22.05.2019 Strokovno vodstvo ob dnevu biotske pestrosti.

Prof. dr. Fran Jesenko in tritikala

23.05.2019 - 23.05.2019 Današnja razširjenost v svetu in pri nas ter vse večji gospodarski pomen tritikale v prehrani ljudi in živinoreji.

Anketa

Moja hiša potrebuje