Novice - O Slonepu

novica

SLONEP.net je podpisal kodeks regulacije sovražnega govora

SLONEP.net je podpisal kodeks regulacije sovražnega govora
Objavljeno dne 04.03.2011

Pojava interneta je v naše življenje prinesla veliko pozitivnih stvari. Olajšala nam je dostop do milijonov informacij, nam omogočila hitro in enostavno komunikacijo s posamezniki iz celega sveta in ponudila nove možnosti za izražanje mnenj. Slednje pa lahko, predvsem zaradi anonimnosti uporabnikov, vodi v izražanje nestrpnosti in širjenje sovražnega govora.

Pri nas se s prijavami sovražnega govora ukvarja spletna prijavna točka Spletno oko, ki sovražni govor opredeljuje kot izražanje mnenj in idej, ki so po svoji naravi diskriminatorne in uperjene proti različnim manjšinam, predvsem etničnim, narodnim, verskim, kulturnim in spolnim. Temelji na prepričanju, da so nekateri ljudje manjvredni, ker zaradi posamezne osebne okoliščine pripadajo določeni skupini. Te osebne okoliščine so lahko narodnost, rasa ali etnično poreklo, versko ali drugo prepričanje, spol, zdravstveno stanje, jezik, spolna usmerjenost, invalidnost, starost, gmotno stanje, izobrazba, družbeni položaj in drugo.

Marca 2010 je prijavna točka nezakonitih vsebin Spletno oko organizirala seminar na temo sovražnega govora na spletu. Udeleženci so prišli do zaključka, da je večina sovražnega govora na spletnih portalih organiziranega, ter da je preganjanje le-tega izjemno težavno in v mnogih primerih, zaradi skrite identitete storilca, tudi onemogočeno. Iz tega razloga so slovenski portali in Spletno oko pripravili Kodeks regulacije sovražnega govora, katerega glavni namen je vzpostavitev enotnih smernic za reguliranje sovražnega govora. Le na tak način lahko na spletnih portalih dosežemo zmanjšanje sovražnega govora.

Podpisniki kodeksa, med drugimi od sredine februarja 2011 tudi SLONEP.net, se obvezujejo, da bodo vzpostavili obvezno registracijo uporabnikov, ki bodo želeli oddajati komentarje. Uporabnikom, ki bodo ponavljajoče kršili 279. člen Kazenskega zakonika Republike Slovenije (prepoved spodbujanja in razpihovanje rasnega, verskega in drugega sovraštva), bo odvzeta možnost komentiranja, za ponovno aktivacijo svojega računa pa bodo morali pridobiti dovoljenje s strani upraviteljev portala.

Pri vnosu komentarja mora biti na obrazcu opozorilo, da bodo posamezniki, ki bodo kršili 297. člen KZ-1, kazensko odgovorni za javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Uporabniki bodo imeli z gumbom »prijavi sovražni govor« možnost oddati anonimno prijavo sovražnega govora na portalu.

Pri presoji, katere komentarje se bo s portala odstranilo, bodo moderatorji ravnali po smernicah, določenih v delovni skupini za regulacijo sovražnega govora na slovenskih spletnih portalih, ki najmanj enkrat letno obravnava mejne primere in objavlja stališča. S podpisom kodeksa se portal obvezuje, da bo imenoval predstavnika, ki bo vključen v delovno skupino in se bo udeleževal srečanj.

Lija Mihelič, koordinatorka prijavne točke Spletno oko, pravi, da je Slonep s pristopom h Kodeksu izrazil pripravljenost za sodelovanje na področju sovražnega govora na internetu: »Poleg zaveze, da bo upošteval določbe, ki mu jih nalaga kodeks in ki pomenijo zmanjševanje sovražnega govora na njegovem portalu, je Slonep s podpisom Kodeksa postal tudi član Posvetovalnega telesa za regulacijo sovražnega govora na spletnih portalih.«

Ob novo ustanovljeni spletni skupnosti SLONEP, s podpisom kodeksa upamo, da bo število komentarjev, ki izražajo sovraštvo, čim manjše. Čeprav se zavedamo, da je sovražni govor na spletu nemogoče popolnoma izkoreniniti, se zavezujemo, da bomo z doslednim moderiranjem zmanjšali količno le-tega ter tako pripomogli k poslanstvu projekta Spletno oko v boju proti sovražnem govoru na spletu.

Samanta Zupan

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog