Mediji o nas

Večer, 18.6.2009

Kdo spremlja cene v Sloveniji
V Sloveniji tri institucije pripravljajo analize cen nepremičnin: dve državni in en spletni portal

...

Slonep.net

Druga institucija je spletni portal Slonep.net, ki analize posameznih vrst nepremičnin tudi objavlja vsako četrtletje. Ta portal je bil dolgo časa edini vir podatkov, objavlja pa oglaševane cene nepremičnin. Dobra lastnost njihovih rezultatov je, da imajo v bazi izjemno veliko podatkov, ki jih črpajo z verjetno v Sloveniji največjega nepremičninskega oglasnega portala nepremicnine.net. V nasprotju z metodami drugih institucij imajo o večini nepremičnin dovolj podatkov, da lahko izračunajo vrednost. Koristi jim tudi strokovna ekipa, ki pripravlja analize. Na podlagi podatkov, ki jih premorejo, njihovim rezultatom lahko verjamemo.

Slaba stran podatkov oziroma analiz Slonepa je, da uporablja nastavljene cene. To so cene, ki jih kupci objavijo ob prodaji in se razlikujejo od kasneje realiziranih oziroma pogodbenih cen. Koliko se te cene razlikujejo, je težko reči. Praviloma so nastavljene cene višje od realiziranih, saj mora prodajalec med prodajo popustiti. V sedanjih časih gospodarske krize, ko zastaja tudi prodaja nepremičnin, so verjetno razlike večje. Drugo vprašanje je, kako realni so prodajalci pri nastavljanju cene svoje nepremičnine. Velikokrat se zgodi, da svojo nepremičnino ocenijo višje, kot je na trgu vredna. Sploh če se zanašajo na razmere pred letom dni, ko so bile cene na vrhuncu.

Res pa se je dogajalo tudi obratno. V času največje lakote po nepremičninah so lahko nekateri prodajalci prirejali tudi majhne dražbe oziroma so nepremičnino prodajali po sistemu kdo da več. Povpraševanje je bilo namreč nenormalno veliko. Tako so na koncu iztržili več, kot so na začetku zanjo zahtevali. Vendar so bili to izjemni primeri, ki le potrjujejo pravilo, da so nastavljene cene višje od prodajnih.

...

Vasilij Krivec

Članek >>

Delo FT, 17.12.2007
Nepremičnine tako in drugače

Kako začeti načrtovati gradnjo, iskati nepremičnino, kaj je treba vedeti, preden se lotite prenove in navsezadnje kje in kako stanovanje zavarovati? Odgovore na te in še številna druga vprašanja boste našli na Slonepovi spletni strani. Nepremičnine so namreč življenjska naložba, ki jo lahko spremlja kar nekaj težav, a tudi veliko lepega. Na spletišču boste našli odgovore na vprašanja, ki se vam bodo postavljala od takrat, ko se boste odločili za določeno nepremičnino, ko jo boste želeli opremiti, jo podariti, zamenjati energetsko potratna okna za varčnejša ...

Veliko informacij je mogoče najti v rubriki aktualno. Na primer, na kaj pazimo pri izbiri zavarovalnice in sklenitvi zavarovanj. Na spletišču svetujejo, da pridobite ponudbe vsaj treh zavarovalnih hiš, pri čemer vključite zavarovalnico, s katero že imate sklenjeno kakršno koli zavarovanje. Ste vedeli, da zavarovanje dolgoročno (vsaj deset let) skoraj zagotovo prinaša popust na zvestobo? Poleg tega vas opozarjajo, da si višino zavarovalne premije ne jemljite kot merilo pri izbiri zavarovalnice.
V eni od rubrik lahko najdete nasvete, ki odvračajo vlomilce. Že pri nakupu dobre ključavnice, ščitnika vložka ključavnice ali prečnega droga, ki preprečuje dvig vrat s tečajev, se pri vlomu dobro obrestuje.
Če ste ravno na lovu za novo nepremičnino in se držite za glavo ob cenah, si lahko preberete nekaj o razliki med oglaševano in resnično ceno nepremičnine. Nepremičnina se lahko začne prodajati za 200.000 evrov, a jo po določenem času in s pogajanjem kupec kupi za 135.000 evrov. Ja. So.

Članek >>

Delo, 7.4.2006
Ves svet vse ve

SLONEP.net je slovenski nepremičninski portal, ki povezuje vse nepremičninske agencije in celotno ponudbo nepremičnin v Sloveniji, s tem pa ponuja na enem mestu informacije o nepremičninah, nakupu in prodaji teh, urejanju doma in vrta ter o gradnji. Na portalu je tako mogoče najti nasvete, povezane z nepremičninami: pogoje za pridobitev socialnih in neprofitnih stanovanj, pravne nasvete, prosta delovna mesta na področju nepremičnin, odgovore na vprašanja o cenitvah, meritvah in selitvah, urejanju doma in poslovnih prostorov, koristne povezave itn. Koristne so tudi finančne informacije o kreditih, lizingu, davkih, zavarovanju in predvsem cenah nepremičnin. Upravljavci portala pa tudi sicer vsako četrtletje izdelajo in javno objavijo analizo oglaševanih cen nepremičnin, ki jih spremljajo že od leta 1995. Kdor pa ne želi česa zamuditi, se lahko naroči na brezplačno prejemanje informacij z izbranih področij, na primer o razpisih, novostih ipd.

Članek >>

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog