Novice

novica

Tudi v zimskem času, kljub mrazu, zračimo prostore

Tudi v zimskem času, kljub mrazu, zračimo prostore
Objavljeno dne 13.01.2011
Zima prinaša veliko pozitivnih stvari, kot je romantična zasnežena okolica, »veseli december« in druge zimske radosti. Nekateri so tudi nad mrazom navdušeni, drugi pa nestrpno čakamo poletje. Taki se najraje zadržujemo v notranjih prostorih, zaviti v odejo in s toplim čajem v rokah. Ko pomislimo na zunanji mraz, nas kar zmrazi.

Ravno zaradi tega se pozimi dogaja, da premalo zračimo stanovanje. Ob odprtem oknu nas začne zebsti, poleg tega pa imamo občutek, da iz stanovanja uhaja dragocena toplota, ki nam tanjša denarnice. Kljub temu ne smemo pozabiti, da je svež zrak pogoj za dobro počutje.

Pozimi je zrak največkrat presuh, kar slabo vpliva na naše zdravje. Povzroča glavobole, slabo počutje, trpijo pa tudi naša koža, pljuča in vsi drugi organi, ki imajo sluznico. Prenizka vlažnost v zraku povzroči tudi hitro nabiranje prahu in tvorbo elektrostatičnega naboja. Na kakovost zraka vplivajo tudi gradbeni materiali ter pohištvo iz umetnih materialov. Pomembno je, da imamo čim več kosov pohištva iz naravnih materialov, saj se umetni napolnijo s statično elektriko in preko nje privlačijo prah, nanj pa se vežejo vsi škodljivi elementi.

Da bi preprečili zdravstvene težave in vdihavali čim bolj svež zrak, moramo dobro in pravilno prezračevati. Kako pogosto zračiti in koliko časa, je odvisno od več dejavnikov. Štiri članska družina v majhnem stanovanju mora prostor zračiti bolj pogosto, kot manjše družine v velikih stanovanjih. Pogostost zračenja je odvisna tudi od tega, koliko se zadržujemo doma ter katere prostore uporabljamo. Spalnico je smiselno prezračiti zjutraj, kuhinjo po kuhanju, kopalnico po tuširanju in podobno.

Pozimi je najbolj priporočljivo, da zračimo večkrat na dan, približno na tri ure. Sliši se precej pogosto, vendar imamo okna na stežaj lahko odprta le nekaj minut. Prostor se tako prezrači, a se obenem ne podhladi preveč. Svež zrak se hitreje segreje, zato zračenje ne bo preveč vplivalo na višino računa za ogrevanje.

Ob hitrem življenjskem slogu, stresu in drugim vsem drugim dejavnikom, ki v današnjem času slabo vplivajo na naše zdravje, lahko z nekaj minutami na dan poskrbimo vsaj za to, da vdihujemo svež zrak in s tem naredimo nekaj pozitivnega za zdravje in počutje.
Samanta Zupan
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog