Novice

novica

Vrtna opravila v avgustu

Vrtna opravila v avgustu
Objavljeno dne 08.08.2011
Letošnje poletje je precej deževno in vlažno. Posledično se srečujemo s številnimi težavami, ki so posledica povečane vlažnosti.

Zagotovo ena izmed večjih nadlog so plesni, s katerimi se srečujemo na številnih rastlinah. Glede na vlažnost ni druge, kot da jih škropimo z ustreznimi pripravki, ki jih lahko kupimo v specializiranih prodajalnah. Marsikje so nadloga tudi polži, ki jim vlažno vreme zelo dobro ustreza in se aktivno razmnožujejo. Posledica tega pa je objedena zelenjava in druge okrasne rastline. V slast jim gredo zelje, ohrovt, koleraba, solata, dalije in drugo. Zatiramo jih lahko na različne načine, moja osebna izkušnja pa je, da so najbolj učinkoviti kemični pripravki v obliki zrnc ali briketov, ki jih polži zelo radi jedo.

V zelenjavnem vrtu bo veliko dela s plevelom, ki ga moramo sproti odstranjevati, da ne ovira  zelenjave. Sedaj je čas pobiranja pridelka. Bučke bogato rodijo ravno tako kumare. Pobiramo pa tudi brokoli, cvetačo, čebulo, fižol, grah, ohrovt, kolerabice, korenček, peteršilj, koromač, krompir, papriko, paradižnik, rdečo peso, zelje, solato, blitvo in špinačo. Sedaj je tudi čas, da sejemo in sadimo nekatere vrtnine. Sredi avgusta bo čas za motovilec, ki ga bomo uživali jeseni in pozimi. Še je čas, da posejemo redkvico, ki jo bomo pobirali konec septembra. Ravno tako lahko še sejemo špinačo.

V sadnem vrtu je čas za obiranje hrušk in prvih jabolk, sliv in breskev. Veje, ki so preveč obložene s sadjem, podpremo, da se ne zlomijo. Še vedno lahko izvajamo poletno rez.

V okrasnem vrtu odstranjujemo plevel. Dalijam, ki že bujno cvetijo, odstranjujemo odcvetele cvetove. Tudi vrtnicam odstranjujemo odcvetele cvetove, odstranjujemo tudi odpadlo obolelo listje, ki ga ne kompostiramo. Odložimo ga v smetnjak. Konec meseca lahko obrežemo živo mejo.

Letos se z zalivanjem ni treba veliko ukvarjati. Izjema so rastline v posodah, ki vedno potrebujejo zalivanje. Če je nekaj dni zapored brez dežja in vročih, potem je smiselno poseči po cevi za zalivanje in zaliti trato ter tiste rastline, ki porabijo največ vode.

SLONEP.net
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog