Novice

Oglasno besedilo

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar

Objavljeno dne 28.03.2023

Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z mojstri in dobavo materialov. To je dolgoročna naložba, zato je treba dobro razmisliti, preden začnemo razbijati obstoječo keramiko.

Prvi koraki prenove

Strokovnjaki Topdoma toplo svetujejo najprej naredimo tehten razmislek. Vprašati se moramo o svojih potrebah, tudi dolgoročnih – če smo v srednjih letih, velja razmisliti o prilagoditvah za zrela leta –, in kako jih izpolnjuje trenutna kopalnica in kaj v njej pogrešamo. Potem je tu premislek o estetskih željah, morebitni drugačni postavitvi elementov in kaj to potegne za sabo, tudi z vidika prestavljanja instalacij, vgradnji različnih podometnih elementov kot so kotlički, armature, stensko oziroma talno gretje ipd.

Ne smemo pozabiti na časovno komponento, torej, kako hitro želimo prenovo in kateri so možni termini. »Načrtovane prenove so hitrejše ter cenejše, prav tako se izognemo morebitnim nakupom opreme v naglici. Posamezne faze prenove zahtevajo svoj čas, mogoče pa jih je pospešiti z izbiro materiala, ki omogoča hitrejši napredek pri izvajanju del,« pravijo sogovorniki. Ne nazadnje se moramo odločiti za finančne okvire investicije v prenovo.

»Naslednji korak je izbor salona, svetujemo takega, ki nudi storitev 3D izrisa ter svetovanje. Priporočam tudi, da si materiale ogledate in 'občutite' v živo. Ko je salon izbran, termin dogovorjen, je potrebno pridobiti vse potrebne podatke in izmere za izris. Temeljita priprava skrajša proces izbora in naročila materiala za kopalnico,« sklenejo Topdomovi strokovnjaki.

Pravi mojster  

Naše sogovornike smo vprašali, katerih del pri prenovi kopalnice se lahko lotimo sami, katera pa je bolje prepustiti mojstrom. Kot odgovarjajo Topdomovi strokovnjaki, je vse odvisno od naših spretnosti in razpoložljivega orodja. »Večina ljudi prepusti vsa dela v kopalnici mojstrom oz. oddajo celoten projekt kot kopalnico na ključ inženiringu,« pravijo in dodajo, da lahko sami odstranimo obstoječo keramiko in poskrbimo za odvoz gradbenega materiala.

Izbire mojstra nikakor ne smemo prepustiti naključju: pozorni moramo biti na njegovo strokovnost, izkušnje ter reference, da uporablja primerno orodje, sledi napredku v panogi ter odgovarja za opravljeno delo z določenimi jamstvi. Izvemo še, da Topdom svojim strankam lahko pomaga pri izbiri mojstra tako, da jim posreduje kontakte dobrih mojstrov, ki se redno udeležujejo njihovih izobraževanj.

Različne faze obnove

Topdomovi strokovnjaki pravijo, da vsaka faza renovacije oziroma izgradnje kopalnice v primeru novogradenj, zahteva določen profil mojstra. Ker si faze in z njimi mojstri med seboj sledijo, izvedba ene faze vpliva na kakovost izvedbe naslednje faze – na primer: neravne stene vplivajo na kakovost polaganja keramike, še posebej večjih dimenzij. »Ravno zaradi usklajevanja različnih mojstrov, nadzora izvedbe, enostavnejše komunikacije z enim sogovornikom ter prevzema odgovornosti ene pravne osebe, svetujemo angažiranje podjetja, ki bo izvedel vse 'pod eno streho',« priporočajo Topdomovi strokovnjaki.

Najpogostejše napake

Našim sogovornikom se zdi najbolj problematično kratkoročno in ad hoc načrtovanje kopalnice, kar slikovito orišejo z naslednjim primerom: ko je keramika enkrat položena, je vgradnja stenskega električnega gretja, podometnih armatur ali niše brez odstranjevanja keramike, nemogoča. Zato vsem polagajo na srce, naj si vzamejo dovolj časa za premislek, kaj potrebujejo in katere možnosti ponuja trg. »Tukaj je prednost obiska salona s svetovanjem v primerjavi s spletnim nakupom ali 'outlet' nakupom brez svetovanja,« še dodajo.

Sveže kopalniške smernice

Smernice na področju kopalnic napovedujejo sejmi svetovnega merila kot je Cersaie, ki se odvija jeseni v italijanski Bologni. »Lanski sejem postavlja trend večjih, lažjih in močnejših gres ploščic, ki olajšajo načrtovanje namestitev. Za letos je napovedal prihod zemeljskih barv, odmik hladnih sivih k toplejšim bež barvam, keramiko v imitaciji marmorja in kamna, za popestritev pa vključevanje dekorjev najrazličnejših motivov in velikosti (botanični motivi, retro vzorcev, s 3D tiskom),« pravijo v Topdomu.

Zmes Japonske in Skandinavije

Topdomovi strokovnjaki izpostavijo razmeroma nov slog notranjega oblikovanja japandi, ki postaja v zadnjem času vse bolj priljubljen po vsem svetu. Združuje eleganco in estetiko japonskega sloga ter moderen, praktičen minimalizem skandinavskega dizajna. »In čeprav se na prvi pogled morda zdi, da Japonska in Skandinavija nimata prav veliko skupnega, njuna kombinacija deluje presenetljivo dobro. Dejstvo je namreč, da oba sloga temeljita na eleganci, preprostosti, naravnosti in udobju, zato skupaj odlično funkcionirata, česar se zaveda tudi vse več notranjih oblikovalcev,« pravijo in nadaljujejo: »Japandi se odlično obnese tudi v kopalnici, saj je harmonično zlitje funkcionalnosti in sloga, ki ustvari umirjeno, spokojno vzdušje, ki si ga vsi želimo v svojem domu. Navdihujeta ga starodavna japonska filozofija wabi-sabi, način življenja, ki spodbuja počasno življenje, zadovoljstvo in preprostost, ter skandinavska praksa hygge, ki spodbuja udobje in prijetne občutke. V slogu japandi se tako zlivajo mehke, moderne linije skandinavskega dizajna in funkcionalna eleganca japonske estetike. Japandi je minimalističen, a obenem prijazen, predvsem pa brezčasen in zato odlična izbira za vašo kopalnico.« Sicer pa za več idej priporočamo obisk spletne strani Topkopalnice, nove blagovne znamke Topdoma.

Višja cena prinaša večjo trajnost

Ali dražja oprema pomeni tudi boljšo kakovost oziroma daljšo življenjsko dobo, smo vprašali naše sogovornike. »Na življenjsko dobo opreme sicer vpliva njena kakovost, predvsem pa je ta v prvi fazi odvisna od izvedbe oziroma vgradnje, v nadaljevanju pa od uporabe in vzdrževanja, kjer za te namene obstajajo različna sredstva za nego keramike in fugirne mase. Nujna je namestitev hidroizolacije pod površinami, ki so v stiku z vodo, obvezno upoštevanje staranja podlage in priporočene vlage v njej, uporaba pravega in kakovostnega lepila, svetujemo tudi vgradnjo zaključnih profilov keramike, ki zaščitijo stike keramike,« odgovarjajo.

Pojasnijo, da bo razliko v kakovosti keramike opazil tudi keramičar, saj kakovostna (in obenem dražja) keramika pomeni lažje in hitrejše polaganje. »Z uporabniškega vidika višja cena keramike lahko pomeni retificiranost keramike, ki dopušča polaganje z minimalno fugo, drugačne tehnike obdelave površine kot je npr. tehnologija, ki hkrati zagotavlja visok protidrsni faktor in površino, mehko na dotik, ter enostavno za čiščenje,« še omenijo. Pa tudi sicer pri vsej opremi za kopalnico višja cena pomeni višjo kopalnico, ki bo dolga leta služila svojemu namenu.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog