Novice

Oglasno besedilo

Prezračevanje za zdravje in dobro počutje

Objavljeno dne 06.03.2023

Ljudje vedno več časa preživimo v zaprtih prostorih, zato je kakovost zraka izrednega pomena. Novi trendi gradnje so prinesli veliko pozitivnih sprememb, hkrati pa povzročili nove izzive s primerno zračno vlažnostjo, z nastajanjem plesni, zatohlim zrakom, … Odgovor na vse to ponuja ustrezen sistem za prezračevanje.

Zaradi preprostejšega načina gradnje so včasih objekti nenehno dihali. Kakovost zraka v njih je bila zato, kljub večjim toplotnim izgubam in s tem nižji energetski učinkovitosti višja. Sodobni domovi in poslovni prostori danes so veliko bolje zatesnjeni, a manj zračni. Ker slabše prezračevanje hiše hitro vodi v zgoraj omenjene težave, je nujna dobra tehnološka rešitev – prezračevalni sistemi.

Vložek v prezračevanje z rekuperacijo je vložek v zdravje

Človek naj bi vsak dan vdihnil okrog 20.000 litrov svežega zraka, ki je nujen za zdravje in dobro počutje. A ker veliko časa preživimo v zaprtih prostorih, je kakovost zraka v prostoru vse pomembnejša, s tem pa tudi zadostno prezračevanje.

Onesnaževalcev zraka v prostoru je več, zanimivo je, da je med glavnimi prav človek. Razlog je seveda v izdihanem ogljikovem dioksidu, ki pa ni edini faktor tveganja. Tudi iz pohištva in opreme lahko izhlapevajo nevarne snovi, na kakovost zraka pa močno vplivajo tudi bakterije, vlaga in plesen. Če smo slabemu zraku izpostavljeni dlje časa, bomo manj produktivni, hitreje  utrujeni, višje je tudi tveganje za razvoj alergij ali vnetij.

Veliko, a tiho nevarnost v zaprtih prostorih, predvsem hišah, vrtcih, šolah in poslovnih prostorih, predstavlja tudi radon – radioaktiven plin brez barve, vonja in okusa. Iz tal prehaja v zrak, nato razpade, njegovi radioaktivni delci pa se vežejo na prah ali druge delce v zraku, ki jih nato vdihavamo. Na prostem ti delci ne predstavljajo nevarnosti, saj je njihova koncentracija nizka, v zaprtih prostorih pa se izpostavljenost radonu močno poveča, prekomerno vdihavanje radioaktivnih delcev pa sodi med najpogostejše vzroke za razvoj pljučnega raka.

Prezračevanje vseh objektov je zato ključnega pomena, da preprečimo izpostavljenost radonu in se izognemo hujšim motnjam dihalnega sistema. Toda kako prezračiti vse bolje izolirane objekte?

Rešitev: vrhunski prezračevalni sistemi z rekuperacijo

Za prezračevanje hiše tradicionalno poskrbimo tako, da odpremo okno ali balkonska vrata. Takšna rešitev se v praksi izkaže za le delno uspešno. Iz okolice lahko v prostor doteka slabši zrak od tistega, ki smo ga spustili ven (v prostor lahko pridejo škodljivi delci), prezračevanje pa ni enakomerno.

Naslednjo težavo predstavlja presuh zrak, še posebej v zimskem času. Optimalna vlažnost v prostoru znaša med 50 in 60 %, pozimi pa se v ogrevanih stavbah ta vrednost lahko spusti tudi na 30 %. Rešitve za tovrstne zagate so vlažilci ali kakovostni sistemi prezračevanja.

Pogosto se v slabo prezračevanih prostorih pojavi tudi presežek vlage. Ta se najprej pozna na oknih in vratih, kjer se na steklih nabere kondenz, pozna pa se tudi na stenah. Če situacije ne saniramo pravočasno, se lahko pojavijo glivice in plesen. Pojavi se neprijeten vonj, ki ga prevzamejo tudi oblačila in pohištvo, obenem pa je resna grožnja našim dihalom.

Zato mora prezračevalni sistem omogočati zadostno raven vlažnosti, hkrati pa zagotavljati čim manjše energijske izgube. Najboljša rešitev je prezračevanje z rekuperacijo. Rekuperacija predstavlja pomemben vidik nizkoenergetske gradnje, saj dviguje raven kakovosti življenja, obenem pa prispeva k ohranjanju narave.

Lokalni prezračevalni sistem HANSEN

Lokalni prezračevalni sistemi HANSEN so plod evropskega znanja. Uporabljajo se za prezračevanje hiš ter poslovnih ali delovnih prostorov. Zelo dobro se obnesejo tudi v počitniških objektih, saj vzdržujejo primerno raven vlage, odpravljajo zatohlost v prostorih in preprečujejo škodo na pohištvu in opremi.

Prezračevalni sistem odlikujejo 15 cm dolga keramična kocka, enostavno čiščenje in prilagodljivost za potrebe posamezne situacije. Izdelki so primerni za vgradnjo v zidno odprtino širine 100 in 160 mm, imajo možnost žične in brezžične povezave ter možnost upravljanja več enot hkrati. Vgrajen imajo filter zraka in senzor vlage, ob tem pa omogočajo tiho delovanje. Ob vgradnji parnega števila naprav (denimo po 2, 4, 6, …) lahko koristite EKO SKLAD.

Poskrbite za svežino v svojem domu ali na delovnem mestu

Zdravje je na prvem mestu, zato je kakovost zraka, ki ga dihamo, res pomembna. Rekuperacija zraka nam omogoča, da tako doma kot na delu vdihavamo čist in primerno vlažen zrak, zaradi česar lažje razmišljamo, smo bolje razpoloženi in znižujemo tveganje za nastanek resne bolezni.

Sprehodite se skozi našo ponudbo in si izberite kakovosten rekuperator zraka. Za več informacij nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo svetovali.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog