Novice

novica

Na prireditvi Zidam 2011 se je uspešno predstavilo slovensko gradbeništvo

Objavljeno dne 14.06.2011
V Renčah je 11. in 12. junija potekala prireditev Zidam 2011, ki predstavlja nov, svež pristop k sejemskemu dogajanju na severnoprimorskem. Prireditev je del večjega projekta, ki ima za cilje spodbujanje gospodarskega povezovanja v regiji in širše, spodbujanje medgeneracijskega in mednarodnega mreženja, uveljavljanje poklica zidarja in gradbinca v očeh mladih, turistična promocija kraja in lokalne tradicije ter širše tudi opozoriti na težave, ki tarejo gradbene delavce pri nas pa tudi v tujini.

Tekmovanje zidarjev, Renče 2011
Tekmovanje zidarjev v postavljanju dimnika (foto: Zidam 2011).

Na prvem gradbenem sejmu v Renčah se je predstavilo 23 podjetij, tako iz širše severnoprimorske regije kot tudi iz Italije. Spoznali smo lahko različne rešitve, ki jih ponuja trg na področju širše gradbene stroke: gradbeno mehanizacijo, ponudnike gradbenih materialov in storitev, stavbnega pohištva, elektroinštalacijskega materiala, ogrevalnih, čistilnih naprav, zunanje ureditve in hladilnih sistemov. Nastopili so tudi ponudniki domačih dobrot in številni drugi.

Tekmovanje poklicnih zidarjev na goriškem ni bilo izvedeno že več kot 30 let, v Sloveniji pa med sabo tekmujejo predvsem gradbene in zidarske šole. Tekmovanje v Renčah lahko tako štejemo za prvo tekmovanje zidarjev za naslov neuradnega državnega prvaka v Sloveniji. Tekmovanja se je udeležilo 6 ekip – Gradbena dela Amir Mehadžić s.p., Gramexport, Euroinvest, ekipa Gradbene šole iz Ljubljane, Gradbeništvo Rajko Lasič s.p. in ekipa brezposelnih zidarjev prijavljenih na Zavodu za zaposlovanje »Ne boj se ga«. Ekipe so se med sabo pomerile v več disciplinah, skupni seštevek pa je dal zmagovalca pokala Zidam 2011. Glavna atrakcija tekmovanja je bilo zidanje dimniške kape po predloženem načrtu. Ekipe, sestavljene iz treh tekmovalcev so v omejenem času treh ur morali zgraditi dimniško kapo in jo prekriti s korci Goriških opekarn. V času poteka tekmovanja pa je po en tekmovalec iz vsake ekipe sodeloval še v hitrostnih preizkušnjah – zabijanju žebljev in prenašanju modularja. Po zaključku tekmovanja v klasičnem zidanju so se ekipe pomerile še v gradnji iz lesocementnih zidakov Isospan. Klasično zidanje z zidaki je predstavljalo 70 %, gradnja iz lesocementnih elementov 20 %, hitrostne preizkušnje pa 10 % končne ocene. Strokovna komisija je po opravljenem ocenjevanju razglasila naslednji vrstni red: 1. mesto Gradbeništvo Rajko Lasič, 2. mesto Euroinvest, 3. mesto Gramexport.

Etnološki del je predstavljal osnovo letošnje prireditve. Renče se namreč ponašajo z bogato zidarsko tradicijo. Na stojnicah so predstavili zgodovino zidarstva v Renčah. Organizatorji so s pomočjo prispevkov renških zidarjev in potomcev starih mojstrov pripravili razstavo orodij in pripomočkov, ki so jih pri tem, nekoč zelo spoštovanem in donosnem poklicu, uporabljali po starem.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog