Novice

novica

Drevesa in grmi v posodah so privlačni, a potrebujejo več nege

Drevesa in grmi v posodah so privlačni, a potrebujejo več nege
Objavljeno dne 21.06.2011

Drevesa in grmi se najlepše razvijejo, kadar rastejo na prostem, kjer imajo dovolj prostora. Zato se postavlja vprašanje, zakaj bi drevesa in grme sploh želeli saditi v posode, kjer rastni pogoji ne bodo nikoli tako dobri, da bi se razvila v vsej svoji lepoti? Razlogov je zagotovo več, najpogostejša pa sta dva: nimamo mesta, kamor bi jih posadili in želimo imeti vrste, ki nizkih zimskih temperatur ne prenesejo.

Kdor ima velik vrt, kjer je dovolj prostora, ne bo čutil nobene potrebe, da bi ta drevesa in grmovnice utesnjeval v glinene ali plastične lonce. Drugače pa je, če smo omejeni na majhen balkon ali teraso. Tam ni primernega mesta z dovolj zemlje, rastline pa ne smejo preveč zrasti. Pomagamo si tako, da drevesa in grme posadimo v velike cvetlične lonce. Pogoji za rast ne bodo najboljši, zato bodo rasli počasi, kar pa je vsekakor dobro, saj ne bodo dosegli prevelikih višin. Pa tudi obrezovanja bo manj. Seveda pa jim bomo morali posvetiti precej več pozornosti, kot drevesom in grmom, ki rastejo na prostem.

Marsikdo si zaželi, da bi imel na vrtu rastline iz »južnih krajev,« ki pri nas sicer ne uspevajo. Privlačni so citrusi, palme in druga drevesa ter grmovnice, ki rastejo na sredozemskem območju in v tropih. Preko poletja so razmere za njih pri nas ugodne, jeseni pa postanejo neprimerne in večina takšnih rastlin preko zime zaradi prenizkih temperatur in mrzlega vetra propade, če jih ne premaknemo na toplo. Zatorej sajenje neposredno na prosto ne pride v poštev. Takšna drevesa in grme sadimo v posode, ki jih jeseni prenesemo ali prepeljemo na prezimovanje v rastlinjak ali zimski vrt, kjer poskrbimo za ustrezne razmere.

Sajenje dreves in grmov v posode pa je smiselno tudi, kadar želimo podobo vrta pogosto spreminjati. V posode posajene rastline lahko enostavno prestavimo vsako leto, lahko tudi večkrat. Pri drevesih in grmih posajenih na prosto to praktično ni mogoče, oziroma je povezano z večjimi deli, ki pustijo posledice v vrtu več let, rastline pa lahko tudi propadejo.

Ker je nega dreves in grmov v posodah precej bolj zahtevna, smo pripravili nekaj nasvetov, kako pravilno saditi v posode in kakšno nego jim moramo nuditi.

Besedilo: SLONEP.net
Fotografija: Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog