Novice

Oglasno besedilo

Ali veste, kaj vse je treba upoštevati pri prenovi mansarde?

Objavljeno dne 10.11.2023

Ne odlašajte do pomladi, čim prej se odločite za brezplačen posvet in prihranite.

Preden se lotite predelave podstrešja v bivalno mansardo ali prenovo že obstoječe mansarde, je treba preveriti predpise in jih tudi upoštevati. Ob tem je pomembno, da se posvetujete s strokovnjaki in se izognete nepotrebnim stroškom ter prenovo svoje mansarde spremenite v odlično naložbo. Preverite, kaj vse je treba upoštevati, preden se lotite prenove svoje mansarde in kako izkoristiti subvencije.

Je pri prenovi mansarde potrebno gradbeno dovoljenje?

Če imate prazno podstrešje, ki ga želite predelati v bivalno mansardo, morate po zahtevah Gradbenega zakona pridobiti gradbeno dovoljenje. To je potrebno, saj spreminjate namembnost površine in posegate v zunanji videz objekta. Enostavnejše je, če prenavljate že obstoječo mansardo in pri prenovi želite vgraditi strešno okno VELUX. V tem primeru vgradite okno med špirovce in tako ne posegate v konstrukcijo objekta. Ker gre za t. i. vzdrževanje objekta, gradbeno dovoljenje ni potrebno. Vzdrževanje objekta je namreč izvedba del, s katerimi se objekt ohranja v dobrem stanju in se dela izvajajo brez posega v njegovo konstrukcijo.

Se pa zadeva nekoliko spremeni, če želite v sklopu prenove vgraditi strešno okno, ki zaradi večje širine od širine med špirovci, zahteva poseg v konstrukcijo. Po novem gradbenem zakonu ta dela spadajo pod manjšo rekonstrukcijo. Zanjo je treba pridobiti mnenje pooblaščenega strokovnjaka s področja gradbeništva, ki po izvedeni manjši rekonstrukciji ustreznost del tudi pisno potrdi. Ne glede na to, ali je pred vami predelava podstrešja v bivalno mansardo ali prenova že obstoječe, je treba upoštevati Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj, ki obravnava zahteve po osvetlitvi stanovanja z dnevno svetlobo. Ta določa velikost okenskih površin, ki morajo obsegati vsaj 20 % tlorisne površine. Pri tem se upošteva celotno okno z okvirjem. Če poenostavimo: soba, ki je velika 10 m2, potrebuje 2 m2 okenskih površin.

Naj se prenova ne prelevi v jamo brez dna. Prijavite se na brezplačen posvet!

Vsak gradbeni projekt je lahko jama brez dna, če se v naprej ne predvidijo vsa potrebna dela in se tudi ustrezno ovrednotijo. Posebno pozornost morate nameniti skritim delom, ki se včasih pokažejo šele, ko se lotite prenove. Vendar se tudi ti stroški lahko v veliki meri predvidijo, če k preverjanju zatečenega stanja in ukrepov prenove pozovete ustreznega strokovnjaka. Pri preureditvi mansardnih prostorov se je tako smotrno obrniti na arhitekte, saj gre za specifične prostore, ki jih definira poševnina strehe. Obravnavati jih je treba s posluhom za razporeditev opreme in izkoristiti prostor s stojno višino za gibalni del uporabne površine, površino z nižjo višino  pa za shranjevanje. Občutek prostornosti, dobre osvetlitve in ne nazadnje stojno višino omogočajo tudi strešna okna VELUX. Za nasvet, kako umestiti okna za čim boljši učinek v prostoru, je pristojen arhitekt, brezplačen strokovni posvet pa lahko dobite tudi pri podjetju VELUX, ki ponuja podporo pri izboru ustreznega strešnega okna in sami vgradnji.

Prenova s strešnimi okni je lahko odlična naložba

Predelave podstrešnih prostorov ali prenove mansarde se je torej treba lotiti preudarno in premišljeno ter s pomočjo strokovnjakov. Le tako se bo prenova na dolgi rok tudi izkazala kot dobra naložba. Prednost, ki je tudi dodana vrednost same naložbe, je nedvomno razkošje dnevne svetlobe, ki ga lahko ustvarijo strešna okna VELUX, vgrajena višje proti slemenu, in višina, ki jo ponuja volumen. To je vsekakor treba izkoristiti, saj prostor dobi popolnoma drug učinek in v očeh kupcev doseže 'tisti' učinek, za katerega so pripravljeni plačati več. Ne nazadnje pa prostori pod poševno streho običajno ponujajo tudi veliko fleksibilnosti in kreativnosti pri razporeditvi prostorov. Ker nimajo obstoječih sten, se tako lahko resnično in enostavno prilagajajo našim željam, kar še dodatno poveča dodano vrednost.

Enostavno izkoristite subvencije in pokličite za nasvet

Prav tako je zelo dobrodošlo, da se pozanimate, ali so na voljo subvencije, ki jih lahko ob prenovi uveljavite. Če gre za zamenjavo obstoječega strešnega okna z novim, je možno za novo okno uveljavljati subvencijo Eko sklada. Vloga je enostavna, dodatne informacije najdete na spletni strani podjetja VELUX.

Prav tako so vam na voljo za vsa dodatna vprašanja in informacije. Lahko jih kontaktirate prek elektronskega naslova [email protected] ali spletnega obrazca, prek katerega se lahko prijavite na brezplačno svetovanje na objektu ali enostavno preverite splošne informacije, ki vas zanimajo. Na voljo pa so tudi po telefonu, in sicer na številki 01/724 68 68.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog