Novice

novica

Čar lesa v Ljubljano pripeljal vonj po lesu

Objavljeno dne 14.05.2009
Les je naravni material, primeren za gradnjo, notranjo opremo in številne druge namene, ki pa je pri nas danes zapostavljen. Marsikdo les največkrat povezuje s kurjavo. Drva, sekanci in peleti so vir poceni kuriva, ki se relativno hitro obnavljaj, zato naj bi to bilo okolju prijazno kurivo. Takšno razmišljanje, ki je žal trenutno tudi razmišljanje naše države, je povsem zgrešeno, saj je les mnogo več. Da bi javnosti predstavili, da je les več kot le kurivo, sta Svet za les in Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani pripravila razstavo Čar lesa na kateri si je mogoče ogledati številne izdelke iz lesa, med njimi pa je tudi nekaj takšnih, za katere bi marsikdo pomislil, da jih ni mogoče izdelati iz lesa (npr. kozarci).


Pručke


Leseno kolo


Leseni kozarci

Na razstavi so prikazani vrhunci slovenske lesne industrije, obrti in umetnosti. Razstavljeni so izdelki s številnih področij, kjer je mogoče uporabljati les: glasbila, pohištvo, gradnja, dekorativni predmeti, kuhinjski pripomočki, jedilni pribor, igrala, idr. Med razstavljenimi predmeti je tudi nekaj nekaj umetniških izdelkov različnih umetnikov, med njimi tudi izdelki Oskarja Kogoja.


Nakit iz lesa


Narebrenost vrat daje omari nenavaden videz


Klubska mizica, ki je lahko lep okras prostora

Slovenija je dežela lesa. Okoli 60 % površine prekrivajo gozdovi, v katerih je okoli 320 milijonov m3 lesa. Med drevesnimi vrstami prevladujeta smreka in bukev, vsaka z okoli 32 %. Gozdovi so ponor ogljikovega dioksida, saj drevesa ogljik skladiščijo v lesu, kisik pa oddajo v okolje. Ogljik ostane skladiščen, dokler les ne propade (zgori, razpade). Takrat se ogljik veže s kisikom in nastane ogljikov dioksid. Ogljikov dioksid pa je eden izmed glavnih razlogov za podnebne spremembe, ki smo jim priča v zadnjih letih. Če les iz gozda uporabimo za kurjavo, se ogljik sprosti kmalu po sečnji, če pa ga uporabimo za različne izdelke, pa ostane skladiščen toliko časa, dokler izdelek ne propade. To je lahko nekaj desetletij, v nekaterih primerih pa tudi tisočletij. Avtorji razstave so pri vsakem izdelku navedli, koliko ogljikovega dioksida bi nastalo, če bi izdelek zgorel.


Lesena postelja ne škriplje


Leseno stavbno pohištvo prinese hiši čar narave


Kuhinjske omare, vključno s pultom, so lahko povsem lesene

Les je vsestransko uporaben material zaradi nekaterih značilnih mehanskih lastnosti, les pa je tudi enostavno oblikovati. Zato se masovno uporablja v gradbeništvu in pohištveni industriji. Pogosto se pri gradnji uporabljajo lepila in različni  kovinski povezovalni elementi, vendar pa je gradnja možna izključno z lesom, brez uporabe drugih (veznih) materialov. Je obstojen material, če mu zagotovimo dovolj suho okolje. V primerjavi z umetnimi materiali je nekoliko dražji, vendar, ker je naravni material, je do okolja prijazen. Če bi v ceno umetnih materialov všteli tudi ogljikov dioksid, ki nastane pri njihovi proizvodnji in ob uničenju, pa bi bil les mnogo cenejši.


Les se uporablja za športne pripomočke...


... in od nekdaj za izdelavo plovil


Zakaj bi se otroci igrali s punčkami iz umetnih mas, če se lahko z lesenimi?

Ena izmed pomembnih značilnosti lesa je tudi enkratnost oz. neponovljivost. Niti dva kosa nista enaka. Posamezne vrste lesa se med seboj razlikujejo po barvi in strukturi. Zato lesa ne skrivamo, temveč mu dovolimo, da se pokaže v vsej svoji lepoti.


Les je lep...


... uporabljajmo ga doma in v pisarni.


Razstava Čar lesa je do nedelje 17. maja na ogled v pritličju Cankarjevega doma v Ljubljani. Obiskovalec že takoj po vstopu v prostor začuti prijeten vonj po lesu, ki ga spremlja skozi celotno razstavo. Vstop je brezplačen.

Besedilo in fotografije: SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog