Novice

novica

Na nepremičninskem posvetu prvi dan kritično o problematiki nepremičninskega področja

Objavljeno dne 13.11.2008

V Portorožu se je danes začel 19. tradicionalni nepremičninski posvet Poslovanje z nepremičninami. Številna publika vseh, ki so povezani z nepremičninami posluša številna predavanja, ki jim je skupno, da kritično obravnavajo nepremičninsko problematiko. Letos je velik poudarek na najemnem stanovanjskem trgu.

Anton Kožar je v uvodniku zbornika, ki ga je uredil, zapisal: »Smo na vlaku, v tunelu in temno je. Ampak v tunelu je tudi lučka. Potniki v prvih vagončkih jo že vidijo. Potniki v sredini vlaka in tudi zadaj je morda še ne vidijo, vedo pa, da je ob vsaki finančni krizi na nepremičninskem trgu še najbolj varno. Tako kot na železnici, kjer so ovinki normalni, pokretnice pa nujno potrebne, da sistem deluje, so tudi cikli na nepremičninskem trgu normalni. Priložnosti in lučka so na obzorju

Na finančno krizo in njene posledice v Sloveniji je v svojem uvodnem nagovoru opozoril Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, mag. Samo Hribar - Milić. Finančna kriza bo udarila tudi v Sloveniji, je prepričan, kar nas postavlja pred nove in zahtevne izzive. Krizo bomo začutili šele čez nekaj mesecev in čim prej bo treba izpeljati določene spremembe, ki bodo, med drugim, povrnile zaupanje v gospodarstvo. Pri tem bo morala država odločneje poseči na finančni in gospodarski sektor.  

Po uvodnih nagovorih so udeleženci prisluhnili predavanjem. Bojko Jerman je predstavil, kako pomembna je kakovost gradnje, ki ji danes investitorji posvečajo premalo pozornosti. V prihodnje bo imela pri višini prodajne cene veliko vlogo kakovost gradnje in izdelave. Nekakovostna gradnja se investitorjem na dolgi rok ne izplača meni Jerman. Vložek v kakovost predstavlja zgolj dodatnih 30 do 40 € na kvadratni meter, močno pa olajša prodajo. Država bi morala biti nosilec kakovostne in napredne gradnje, je prepričan, ne pa da so to posamezniki, ki so tudi najbolj intenzivni pri gradnji pasivnih hiš.

Florjan Bulovec, Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, je predstavil problematiko gradnje stanovanj za starejše. Do sedaj ni bilo veliko namensko grajenih stanovanj za starejše občane, zato sklad gradi oskrbovana stanovanja, ki so prilagojena njihovim potrebam. Stanovanja morajo biti posebej prilagojena. Pri tem ni mišljena zgolj dodatna oprema v stanovanjih, temveč tudi zasnova stavb, ki mora biti prilagojena načinu življenja starejših. Investitorji, ki gradijo stanovanja za starejše, posvečajo premalo pozornosti njihovim potrebam, imajo pa tudi pomanjkljivo znanje o predpisih. Predpisi so na mestih pomanjkljivi in bi jih bilo treba dopolniti. Prepričan je, da bi lahko v Sloveniji v prihodnjih dveh ali treh letih zgradili okoli 3.000 oskrbovanih stanovanj za starejše.

Jožka Hegler, predsednica stanovanjske zbornice, je pojasnila zakaj je potrebna nova stanovanjska politika. Med številnimi razlogi je izpostavila neuresničljiv stanovanjski program, ki je zgolj na papirju v prakso pa ga ni mogoče prenesti. V oblikovanje in izvajanje stanovanjske politike se je vedno spuščalo le Ministrstvo za okolje in prostor, medtem ko druga ministrstva niso sodelovala, čeprav bi morala. Okrcala je Stanovanjski sklad RS in Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, saj naj bi bila povsem neučinkovita. Opozorila je tudi na neenakost pravic državljanov, predvsem na lokalni ravni. Kot primer je navedla razpise za neprofitna stanovanja, ko lahko občani sodelujejo le na razpisu matične občine. Predvsem manjše občine teh razpisov ne objavljajo in s tem so njihovi občani zapostavljeni. Po njenem mnenju se dobra stanovanjska politika odraža v pestrosti stanovanjske oskrbe.

Tanja Šarec, Združenje najemnikov Slovenije, je potožila, da je najemni trg do najemnikov neprijazen. Najemniki ne morejo odločati glede plačila nekaterih stroškov (ne morejo izbirati dobavitelja), niti ne morejo vplivati na upravnika. Kronično primanjkuje najemnih stanovanj, ljudje pa se za najem odločajo le v skrajnih primerih.

V popoldanskem delu so se udeleženci razdelili na dve sekciji. V prvi sekciji so tekla predavanja na temo finančnega poslovanja in upravljanja nepremičnin, v drugi pa so predavatelji obdelovali problematiko bivanja, najemnih razmerij in oskrbovanih stanovanj.

SLONEP.net 

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog