Novice - Prenova zunanjosti

novica

S prenovo izolacije lahko prihranimo

S prenovo izolacije lahko prihranimo
Objavljeno dne 08.09.2011

Izolacija stanovanjske hiše je eden izmed najpomembnejših elementov, ki vpliva na energetsko učinkovitost hiše in posledično na višino stroškov za ogrevanje. Slabša, kot je izolacija, večje so toplotne izgube in višji so stroški ogrevanja pozimi in hlajenja poleti. Pri gradnji novih objektov se lahko odločimo za izolacijo z najsodobnejšimi materiali, ki imajo odlične izolativne lastnosti, pri starih objektih pa se moramo lotiti energetske sanacije objekta.

Glede toplotne izolacije je zelo pomembna streha. Če ostrešje ni pravilno izdelano, je velik vir izgub toplote. To je posledica dejstva, da se topli zrak dviga in zapušča objekt skozi najmanjše odprtine. Ostrešje mora biti kakovostno izdelano, brez nepotrebnih odprtin. Kritina v izolacijskem smislu nima večjega pomena, zato moramo pod njo izdelati dober sistem prezračevanja in izolacije, ki preprečuje uhajanje toplote. Staro izolacijo odstranimo in po potrebi na novo izdelamo konstrukcijo, da zagotovimo ustrezno prezračevanje. Nato položimo ustrezno izolacijo.

Ovoj hiše ali fasada je drug del hiše, kjer je pomembno, da je izolacija čim boljša in so izgube čim manjše. Pri sanaciji se pogosto odločamo, da na obstoječo fasado pritrdimo novo plast izolacije in izdelamo novo fasado. To je ceneje, kot če bi odstranili staro fasado in izolacijo ter vse skupaj izdelali na novo. Se pa zato poveča debelina zidu, kar je lahko problematično pri oknih, pa tudi pri vseh objektih to ni vedno mogoče.

Skozi slabo zatesnjena okna in vrata uhaja veliko toplote. Zato je smiselno, da se pri izolacijski prenovi odločimo tudi za zamenjavo oken in vrat. Sodobna okna so veliko bolj izolativna in izgube bodo manjše, z vgradnjo na novo pa se izognemo tudi vsem špranjam, ki so nastale z leti.

Vložek v prenovo izolacije na hiši ni majhen, vendar pa so prihranki znatni in v luči vedno višjih cen energentov zelo hitro pridemo do točke, ko je prenova finančno smiselna.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog