Novice - Prenova zunanjosti

novica

Knjiga o najlepših slovenskih prenovljenih hišah

Objavljeno dne 17.01.2011
Slovenija je konec lanskega leta dobila knjigo o najlepših slovenskih prenovljenih hišah. Pri založbi Delo je izšla knjiga prof. dr. Žive Deu strokovnjakinje za arhitekturno dediščino in vnete zagovornice njenega ohranjanja. V knjigi Najlepše slovenske prenovljene hiše predstavlja 20 slovenskih hiš, ki so jih lastniki prenovili tako, da še vedno predstavljajo našo arhitekturno dediščino, obenem pa ustrezajo vsem sodobnim zahtevam bivanja.

Prenova stare propadajoče hiše je zahtevna, pa ne le po finančni plati. Najti mojstre s skoraj pozabljenimi veščinami in primerne materiale, ki jih potrebujejo za svoje delo, zahteva veliko iskanja in iznajdljivosti. Zato se marsikateri lastnih stare in propadajoče hiše odloči za gradnjo nove, staro pa poruši ali pa jo pusti propadu. S tem se izgublja slovenska arhitekturna dediščina. Dr. Živa Deu skuša s knjigo spodbuditi lastnike starih hiš, da se raje kot za rušitev odločijo za prenovo. S fotografijami in spremnim besedilom predstavi 20 uspešno prenovljenih hiš, ki jih lastniki danes uporabljajo za stalno ali občasno bivališče.


Knjiga je bogata s fotografijami.

Knjiga je bogata s fotografijami, ki predstavljajo zunanjost in notranjost. Fotografije spremlja besedilo v katerem avtorica predstavi glavna dejanja prenove in kaj je ostalo izvirno ter kaj pa je bilo treba izdelati na novo. Knjiga je razdeljena na dva dela. Prvi del, ki nosi naslov Avtentičnost ima prednost, je posvečen desetim prenovam hiš, ki so bolj ali manj ohranile prvotni videz in zgradbo. Drugi del z naslovom Novo v sozvočju s starim pa je namenjen prenovam desetih hiš, ki so bile močno poškodovane in je bilo treba posamezne dele izdelati povsem na novo, notranjost pa je urejena v sodobnem slogu.

Knjiga Najlepše slovenske prenovljene hiše je zanimiv prikaz, kako je mogoče z ustreznim pristopom in pravilno prenovo stare propadajoče hiše urediti tako, da ustrezajo zahtevam sodobnih lastnikov, obenem pa ohranjajo podobo preteklosti. Knjiga bo zanimivo branje vsem, ki jih zanima prenova starih objektov, arhitektura in urejanje doma. Knjiga odstira pogled v slovenske hiše, ki so večinoma opremljene z unikatnim pohištvom.

SLONEP.net

Avtorica: dr. Živa Deu.
Naslov: Najlepše slovenske prenovljene hiše.
Obseg: 160 str.
Založba: Delo.
Vezava: Trda.
Cena: 19,95 €.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog