Vprašanja - Prenova zunanjostiKako izolirati hišo iz kamna?

VPRAŠANJE:

Živimo v hiši na Gorenjskem zgrajeni iz kamna stari 200 let, zidovi so debeline 70 cm. Obnovili bi fasado in me zanima, koliko debelo izolacijo iz stiropora priporočate, če sploh?

(Meta)


ODGOVOR:

Glede na to, da za kamen obstaja več različnih vrednosti toplotne prevodnosti, je težje izračunati, kakšen koeficient U imajo stene vaše hiše. Šele na podlagi tega koeficienta se nato lahko določi potrebna debelina zunanje izolacije. Če vzamemo, da je λ vrednost kamna od 2,3 do 3,5 W/mK, dobimo U vrednost od 1,65 do 2,2 W/mK. Za primerjavo lahko dodamo, da, če bi bila 1 m debela stena grajena iz opeke, bi bila ta vrednost okoli 0,7 W/mK. Pri izbiri debeline izolacije moramo upoštevati tudi trenutno veljavne predpise. Trenutni predpisi predpisujejo vrednost 0,28 W/mK, kar ustreza debelini 10 do 15 cm izolacije. Zavedati pa se je treba, da zakonodaja predpisuje zgolj minimalno zahtevane standarde.

Svojo hišo lahko izolirate na enak način, kot, če bi bila zgrajena iz opeke. Nekaj težav vam edino lahko povzroči neravnost zidov, glede na to, da je hiša iz kamna. Bolj ravno površino boste pridobili tako, da na zunanjo steno nanesete sloj ometa ali pa neravnine oziroma votline med kamnitim zidom in izolacijo zapolnite na primer s purpenom. Sama debelina izolacije je odvisna od tega, kakšno toplotno zaščito želite doseči. Priporočamo vsaj 10 centimetrov izolacije   prevodnostjo manjšo od 0,04 W/mK

Druga rešitev je, da hišo toplotno izolirate od znotraj. Takšen način vgradnje izolacije je zaradi toplotnih mostov sicer slabši kot izolacija na zunanji strani, vendar bi s tem ohranili zunanji videz kamnite hiše.

31.10.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog