Novice - Prenova notranjosti

Oglasno besedilo

Se je na stenah ali stropu v vašem stanovanju pojavila plesen?

Objavljeno dne 26.09.2018
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske vlage, kar ustvari idealne pogoje za razvoj zidnih alg in plesni. Proti pojavu plesni se lahko borimo z ustreznimi barvami, pri čemer okužene površine predhodno ustrezno dezinfciramo.

Kakovostna gradnja

Za učinkovito in trajno zaščito notranjih sten pred plesnenjem je ključnega pomena pravilna in kakovostna gradnja. V nekaterih primerih je mogoče z manjšimi gradbenimi posegi precej izboljšati kritične točke, kot npr. notranja izolacija toplotnega mostu, v drugih primerih brez temeljitega posega skorajda ni mogoče izboljšati težav, kadar npr, objekt nima ustrezne hidroizolacije.

Kritične točke

Precej težav lahko rešimo tudi v primerih neustrezne gradnje, kadar so pogoji blizu robnih oz. težave lahko vsaj omejimo. Običajno so stanovanja na različnih mestih različno podvržena pojavu plesni. Razlogi so običajno v minimalnih mikroklimatskih razlikah ali malenkostnih razlikah v toplotni izolaciji stene, pa se plesen pojavi na steni za omaro, steni pod balkonom, v kotih v kopalnici…). Takšna mesta so kritična, zato priporočamo, da ste na njih še posebej pozorni, da mala estetska težavica ne preraste v velik problem za vse stanovalce.

Rešitev v treh korakih

1. Odstranjevanje plesni
Okužene notranje zidne in stropne površine najprej dobro obišemo z mokro krpo.
 
2. Dezinficiranje okuženih površin
Počakamo, da se površine posušijo in jih nato premažemo z razredčenim ALGICIDOM (ALGICID : voda = 1 : 5). Pripravek nanašamo s čopičem ali pleskarskim valjčkom v enoslojnem nanosu, za močno okužene površine pa priporočamo dvoslojni nanos v razmaku 8 do 12 ur. 
 
3. Barvanje
Po 8 do 12 urah, ko so površine popolnoma suhe, pričnemo z barvanjem. Posebej priporočamo uporabo specialne notranje zidne barve JUPOL Citro, ki vsebuje učinkovito zaščito filma proti plesnim. Je TOP IZBIRA za vse prostore, kjer se zaradi vlage pojavlja večja verjetnost razvoja alg in plesni kot so kuhinje, kopalnice, kletni prostori, skladišča in pralnice. Primerna je tako za preventivo kot za kurativo in zagotavlja vrhunsko paropropustnost. Omogoča hitro in enostavno sanacijo okuženih površin ter ima prijeten vonj po limoni.

Sanirano površino periodično opazujemo in ob prvih znakih pojava plesni nemudoma odreagiramo. Učinkovanje barve, ki zavira rast plesni, je namreč dolgotrajnejše, če jo nanesemo v začetni fazi razvoja plesni. Zato vam v primeru trdovratnih težav s plesnimi priporočamo redna preventivna pleskanja kritičnih mest.
 
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog