Vprašanja - Pred prenovoPrenova hiše in potrebna soglasja?

VPRAŠANJE:

Odločamo se za obnovo starejše vezane hiše. Zanima me, če potrebujemo soglasje sosedov tudi če se dimenzije objekta in njegovega zunanjega videza po prenovi ne bosta spremenila; načrtujemo namreč popravilo strehe vključno z menjavo strešne konstrukcije in menjavo oken. Hvala za pojasnila!

(Meta)


ODGOVOR:

V primeru, da boste posegli v konstrukcijo objekta in spremenili njegov videz, boste morali pridobiti gradbeno dovoljenje, sicer ne.

Torej,  gola menjava strehe ne potrebuje nikakršnih dovoljenj, poseg v strešno konstrukcijo (kot želite) vi pa zahteva gradbeno dovoljenje.

V primeru, da boste zaradi menjave strehe posegali tudi v tuje oz. sosedovo zemljišče in ga  tem primeru za nujna vzdrževalna dela, vam jih sosedje ne morejo preprečiti. Vaša zakonska dolžnost je, da pred začetkom del je treba ob primernem času in na primeren način obvestite lastnika ali posestnika tuje nepremičnine. Le-ta pa lahko zahteva od vas denarno nadomestilo in pa vzpostavitev v prejšnje stanje.26.05.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog