Vprašanja - Prenova in obnovaPrestavitev vrat v nosilni steni

VPRAŠANJE:

Sem pred prenovo starejše tri etažne hiše. Prva etaža in nadstropje sta povezana z zidanimi stopnicami, v spodnje prostore (garaža, klet, kurilnica, ipd.) pa je dostop samo od zunaj. Razmišljam o tem, da bi prebil ploščo med etažo in garažo, ter sezidal stopnišče. Da pa bi vse skupaj bilo funkcionalno, bi bilo treba obstoječe stopnice porušiti in jih obrniti v nasprotno smer. Drugače bi stopnice v garažo prišle sredi prostora namesto ob steni. Prav tako bi bilo treba v garaži prestaviti vrata v sosednji prostor, ker bi jih nove stopnice prekrile. Vrata bi se prestavila približno 2 – 3 m vzdolž stene, toliko, da bi se začela tam, kjer bi se končale stopnice. Skrbi me, ker so ta vrata skozi nosilno steno. Ali to predstavlja problem? Zadostuje za poseg zidarsko znanje mojstra ali ne?

(sajmons)


ODGOVOR:

Predvidevamo, da vrata, ki jih želite prestaviti, stojijo najverjetneje na daljši steni in tako ne predstavljajo velike površine, zato je njihova prestavitev izvedljiva. Izvedba odprtin v nosilnih stenah se običajno rešuje tako, da se nad novo odprtino naredi preklada, ki prevzema in prenaša obtežbo naprej na steno.

Glede na to, da je stena nosilna, za prestavitev vrat uradno potrebujete gradbeno dovoljenje, saj gre za poseg v nosilno konstrukcijo objekta.

Samo delo, torej rezanje oziroma zbijanje nove odprtine, zazidava starih vrat, gradnja stopnic pa je lahko dovolj znanje mojstra. Dobro opravljeno delo pa je seveda pogojeno z njegovimi izkušnjami in ustrezno opremo, ki jo ima na voljo.

11.08.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog