Novice - Zakonodaja

novica

Energetske izkaznice že ta mesec!

Energetske izkaznice že ta mesec!
Objavljeno dne 15.01.2014
Vlada je 7. januarja pripravila in v Državni zbor v tretjo obravnavo poslala besedilo predloga Energetskega zakona (EZ-1), ki bo omogočil večjo preglednost na področju energetike in prinesel tudi gospodinjstvom kar nekaj pozitivnih ukrepov, na primer hitrejšo menjavo dobaviteljev elektrike in plina, hkrati pa naj bi z njim že v tem mesecu pričeli z uvajanjem energetskih izkaznic.

Energetska izkaznica je javna listina, ki bo marsikomu povzročila precejšen strošek, vendar pri njej ne gre za produkt naše, temveč evropske zakonodaje – uvajamo jo na zahtevo Evropske unije. Izkaznica bo nujna za vse novogradnje ter v primeru, da želimo hišo prodati ali oddati, izdela pa vam jo lahko trenutno okoli 140 licenciranih pooblaščencev, ki so pridobili licenco pri Gradbenem inštitutu ZRMK. Cene izdelave izkaznice bodo okoli 350 evrov za povprečne enostanovanjske hiše in od 2.000 do 3.000 evrov za povprečne večstanovanjske stavbe. Izkaznica bo veljala deset let, razen, če se v tem času na objektu opravijo spremembe, ki vplivajo na porabo energije. Zakon predvideva tudi 200 evrov globe za lastnika, ki ob prodaji ali oddaji ne predloži energetske izkaznice in 250 evrov globe za istega lastnika, ki ne zagotovi, da se pri oglaševanju navedejo energijski kazalniki. Pričetek izvajanja predlaganega zakona oz. prehodno obdobje za uskladitev stanja še ni znano.

Namen uvedbe energetskih izkaznic je v zaščiti potrošnikov, ki naj bi s pomočjo energetske izkaznice ob nakupu ali najemu vedeli, kako energetsko učinkovita je stavba ter kako lahko energetsko učinkovitost izboljšamo ter s tem poskrbimo za nižje stroške. Energetsko izkaznico stavb lahko primerjamo z oznakami za energetsko učinkovitost gospodinjskih aparatov – tudi tu lahko pri samem nakupu preverimo, v kateri energijski razred posamezen aparat spada oziroma kolikšne stroške nam bo povzročal s svojo porabo energije.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog