Novice - EU in tujina

novica

Neformalno srečanje ministrov za stanovanjska vprašanja in urbani razvoj EU

Neformalno srečanje ministrov za stanovanjska vprašanja in urbani razvoj EU
Objavljeno dne 12.07.2010

Od 20. do 22. junij je potekalo neformalno srečanja ministrov za stanovanjska vprašanja in urbani razvoj v španskem Toledu, ki se ga je udeležil tudi minister za okolje in prostor dr. Roko Žarnić. Ministri so svojo pozornost posvetili predvsem prenovi obstoječih zgradb. Sprejeli so izjavo v kateri so na predlog našega ministra za okolje in prostor opozorili, da je pri prenovi stanovanj poleg energetske učinkovitosti treba upoštevati tudi nosilnost konstrukcije, ki jo prenavljamo. Predlog Slovenije so posebej pozdravile južnoevropske države, ki so potresno bolj ogrožene.

Kljub temu, da sta stanovanjska politika in politika urbanega razvoja izključna pristojnost držav Evropske unije, EU vse večjo pozornost na področju urbanega razvoja namenja pomenu integralnega pristopa, trajnostnega razvoja in energetske učinkovitosti, na stanovanjskem področju pa socialni vključenosti in zagotavljanju socialne varnosti z dostopnostjo do primernih stanovanj. Predstavljena so bili tudi zakonodaja in programi EU v povezavi z nacionalnimi stanovanjskimi politikami. Poudarek je bil tudi na vlogi in tesni povezanosti stanovanjske politike pri urbanem razvoju ter razvoju na sploh, in s tem tudi tesni povezanosti z izvajanjem ciljev EU 2020. Ministri so govorili tudi o vplivu drugih sektorskih politik EU na stanovanjski sektor v državah članicah ter s tem potencial za sodelovanje nacionalnih stanovanjskih politik z nekaterimi sektorskimi politikami EU.

Na srečanju je španska delegacija predstavila poročilo o stanju na področju prenove obstoječih stavb v državah EU (podlaga poročilu so vprašalniki, ki jih je špansko predsedstvo posredovalo državam članicam v izpolnitev), švedska delegacija pa je predstavila poročilo o stanovanjskih politikah v državah EU. Predstavitev statističnih indikatorjev je podala nizozemska delegacija, ki je zbirala statistike EU držav, Evropska komisija pa je predstavila poročilo o socialnih kazalnikih.

Slovenija je na srečanju ministrov, pristojnih za stanovanjsko vprašanja in urbani razvoj zastopala stališča v skladu s svojimi prioritetami, in sicer:

  • pridobivanje neprofitnih najemnih stanovanj,
  • povečanju pestrosti stanovanjske oskrbe,
  • prednostnemu zagotavljanju stanovanj za mlade družine,
  • stanovanjem za starejše,
  • prenovi, ki zagotavlja oživitev ali prestrukturiranje dejavnosti v degradiranih območjih in ob hkratnem upoštevanju usmeritev glede trajnostne rabe energije je mogoče pridobiti tudi sredstva iz evropskih virov, zaenkrat sicer le za objekte, ki so v celoti v javni lasti.

Ob koncu srečanja so sprejeli ministrsko deklaracijo (»Toledo Declaration«), ki izpostavlja integralno politiko urbanega razvoja kot eno glavnih orodij za napredek pri doseganju ciljev Strategije EU 2020 ter vlogo, ki jo pri tem lahko odigrajo mesta. Tu je poudarjen pomen novih oblik upravljanja in potreba po partnerstvu z mesti ter potreba po oblikovanju skupnega razumevanja, kaj pomeni »integralni pristop« pri urbanem razvoju. Deklaracija izpostavlja strateški potencial urbane prenove za doseganje trajnostnega in bolj socialno vključujočega razvoja v Evropi. Razvojne vizije mest morajo vključevati tudi prostorsko dimenzijo, ki omogoča usklajen trajnostni urbani razvoj tako pri novem razvoju, kot v obstoječih urbanih območjih. Pomemben del deklaracije je tudi oblikovanje »referenčnega okvirja za trajnostni razvoj mest«. Na splošno deklaracija odraža še vlogo politik integralnega urbanega razvoja pri uresničevanju ciljev kohezijske politike in potrebo po vzpostavljanju instrumentov za implementacijo takih politik. Zagotovo bo moral v prihodnosti načrtovalci mest najti take rešitve, ki so spoštljive do narave in do človeka hkrati.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog