Novice - EU in tujina

novica

Hrvaška z vsemi silami preprečuje Slovencem vpis lastništva

Objavljeno dne 19.03.2007

Hrvaški Jutarnji list piše, da je hrvaški veleposlanik v Sloveniji izjavil, da Hrvatje še vedno ne morejo kupovati nepremičnin v Sloveniji. Do takšnega sklepa je prišel, ker 4 Hrvati do sedaj niso mogli kupiti nepremičnin v Sloveniji.

Jutarnji list obtožuje Slovenijo, da je v Bruslju začela spor okoli nepremičnin kot odgovor na podporo, ki jo je Hrvaška dobila v Bruslju za mednarodno arbitražo o meji. Na to opozarjajo na podlagi izjav premierja Janeza Janše v Bruslju, da Hrvatje lahko kupujejo nepremičnine v Sloveniji, Slovenci pa na Hrvaškem tega še vedno ne morejo. Po podatkih Jutarnjega lista naj bi 3.000 Slovencev čakalo na vpis nepremičnine v zemljiško knjigo na hrvaškem.

Politična volja in vedenje na hrvaškem še vedno nista na dovolj visokem nivoju, da bi lahko dve sosedni državi svojim državljanom omogočili, da lahko kupujeta nepremičnine tam, kjer jih je volja. Izjava veleposlanika Hrvaške, da 4 njegovi sodržavljani niso smeli kupiti nepremičnin v Sloveniji, je vprašljiva in zavajajoča, čeprav je na prvi pogled korektna. Namreč dejstvo je, da je Slovenija že januarja letos pozitivno rešila vlogo enega Hrvaškega državljana, 5 pa jih je zavrnila, ker vloge niso bile popolne. Vprašanje je, kakšne vloge so omenjeni štirje Hrvaški državljani podali in ali so bile sploh popolne? Namreč tudi Hrvaška tujcem zavrača vloge, če le te niso popolne, pa čeprav jim sicer omogoča nakup nepremičnin.

Očitno je, da se na plečih malih ljudi, ki si želijo kupiti svojo nepremičnino na nekdanji skupni Jugoslovanski obali za preživljanje dopusta ali upokojenskih let, danes lomijo kopja politikov. Očitno je, da bomo morali Slovenci počakati še vsaj 2 leti do leta 2009, ko bo Hrvaška prisiljena odpreti nepremičninski trg vsem članicam EU. Pa še takrat se zna zgoditi, da bodo imeli Slovenci težave z nakupom. Zgolj iz političnih razlogov.

Članek v Jutarnjem listu >>

Sergej Potepuh

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog